Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posvečena največja katoliška cerkev na Arabskem polotoku

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 12. 2021 / 20:44
Oznake: Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.12.2021 / 21:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Posvečena največja katoliška cerkev na Arabskem polotoku
Katedrala v Bahrajnu je bila posvečena v petek. FOTO: Vatican Media

Posvečena največja katoliška cerkev na Arabskem polotoku

Kardinal Luis Antonio Tagle, prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov, je v petek v Bahrajnu posvetil največjo katoliško cerkev na Arabskem polotoku, katedralo Naše arabske Gospe, zavetnice Perzijskega zaliva.

Katoliška skupnost v Bahrajnu, državi z 1,7 milijona prebivalcev, je maloštevilna, saj štele le nekaj več kot 80.000 vernikov, in je končno dobila osrednji bogoslužni prostor. Prva katedrala na Arabskem polotoku, zgrajena med letoma 1956 in 1961 v Kuvajtu in posvečena Sveti Družini v puščavi, je bila ravno tako del apostolskega vikariata, ki vključuje, Bahrajn, Kuvajt in formalno Savdsko Arabijo.

Živi kamni

Kardinal Tagle je ob posvetitvi katedrale izpostavil »žive kamne«, zaradi katerih Cerkev postane dom Božje družine in ki naj prispevajo h krepitvi enotnosti in solidarnosti v večinsko muslimanskem Bahrajnu (katoličani so povečini priseljenci s Filipinov, iz Indije in Šrilanke). Izpostavil je tri poti, ki pomagajo postajati prava skupnost: Božjo besedo, evharistijo in služenje v dejavni ljubezni.

2300 sedežev

Obenem se je zahvalil lani spomladi umrlemu misijonarju, škofu Camillu Ballinu, najzaslužnejšemu za izvedbo projekta, in bahrajnskemu kralju Hamadu bin Isi bin Salmanu al-Khalifi, ki je »ohranil tradicijo kraljeve družine pri podpori Katoliški cerkvi in podaril 9000 kvadratnih metrov veliko zemljišče«, na katerem zdaj stoji katedrala v obliki (Mojzesovega) šotora s kapaciteto okrog 2300 sedežev.

Katedrala ima kapaciteto okrog 2300 sedežev. FOTO: Vatican Media

Živo znamenje Božje skrbi za svojo čredo

Katedrala stoji v bližini puščavskega naftnega polja v mestecu Awali v središču Bahrajna. S petkovo posvetitvijo se je končala pot, ki se je začela 11. februarja 2013, na praznik Lurške Matere Božje, ko je bila sprejeta odločitev za gradnjo katedrale. »To je Božji dar in živo znamenje Božje skrbi za svojo čredo,« je dejal kardinal Tagle.

Škoda bi bilo imeti lepo, a prazno Božjo hišo

Pred tem je imel Bahrajn le eno katoliško cerkev v glavnem mestu Manami in eno kapelo v predmestju. »Draga Božja družina, pogosto prihajajte v to cerkev in se srečujte in pogovarjajte z našim usmiljenim Očetom. Bog vas nestrpno pričakuje. Škoda bi bilo imeti lepo Božjo hišo, v kateri ne bi bilo nikogar,« je še poudaril prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov.


V Božjo slavo in posvečenje Božjega ljudstva

»S hvaležnostjo se spominjamo pokojnega škofa Ballina, ki je začel ta projekt, ki ga je zdaj uspešno zaključil škof Paul Hinder, ki smo mu tudi hvaležni,« je izpostavil Tagle in dodal: »Naj Bog stoterno blagoslovi in nagradi tudi delo projektne ekipe, arhitektov, konstruktorjev, umetnikov in mnogih dobrotnikov. Zdaj je cerkev namenjena svetim dejavnostim, v Božjo slavo in posvečenje Božjega ljudstva.«

Krepitev solidarnosti, enotnosti in bratstva

Ob sklepu homilije je kardinal Luis Antonio Tagle še posvetil vse prisotne in zaključil: »Naj naša blažena Mati Marija, Gospa arabska, vzorna učenka svojega sina Jezusa, ohrani vaša srca v svojem brezmadežnem srcu. Naj živi kamni katoliške skupnosti prispevajo h krepitvi solidarnosti, enotnosti in bratstva v Bahrajnu.«

Nalaganje
Nazaj na vrh