Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posvečevanje homoseksualnih škofov tudi tema anglikanske sinode

Objava: 05. 07. 2011 / 10:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Posvečevanje homoseksualnih škofov tudi tema anglikanske sinode

Najnovejši dokument predpisuje, da je kandidat za škofa lahko imenovan le v primeru, če že kot duhovnik živi vzdržno življenje.

Pred začetkom generalne sinode, ki jo anglikanska Cerkev v Veliki Britaniji sklicuje v Yorku prihodnji petek, 8. julija, so njeni predstavniki napovedali, da bodo razpravljali tudi o škofovskem posvečevanju homoseksualnih duhovnikov. V nasprotju z medijsko pozornostjo so se anglikanski škofje v preteklih letih z omenjeno tematiko le redko ukvarjali, so zapisali tiskovni predstavniki anglikanske Cerkve v sporočilu za javnost, ki so ga v Londonu predstavili minuli konec tedna.

Ob tem so škofje napovedali, da bodo svoj zadnji dokument na to temo iz leta 2005 'predelali v luči novih dogajanj'. Poleg tega načrtujejo še dodatni dokument, ki naj bi obravnaval vsa splošna vprašanja glede istospolnih partnerskih zvez. Oba nova dokumenta naj bi bila za objavo pripravljena leta 2012 oz. 2013.

Smernice razprav ob nastajanju novih dokumentov so bile štiristotim članom generalne sinode že podane. Skupina klerikov in laikov se bo posvetovala o predpisih, ki zadevajo celotno anglikansko Cerkev v Veliki Britaniji, sprejela cerkveni proračun in razpravljala o teoloških in družbenih vprašanjih narodnega in mednarodnega pomena. Generalna sinoda anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji se praviloma sestane vsake dve leti.

Pred okoli dvema tednoma je anglikanska Cerkev že izrazila svoje mnenje o škofovskem posvečevanju homoseksualnih duhovnikov. Tudi homoseksualni kandidat je lahko imenovan za škofa, če že kot duhovnik dokazano živi vzdržno življenje.

Anglikanska Cerkev se s tem dokumentom skuša prilagoditi pravnemu položaju v Veliki Britaniji, ki od leta 2010 določa, da ljudje na nobenem področju ne smejo biti razlikovani zaradi svoje spolne usmerjenosti. Na generalni sinodi naj bi razpravljali tudi o omenjenem dokumentu.

Razprava o škofovskem posvečevanju homoseksualnih duhovnikov je v minulih letih poskrbela za številne spore med anglikanci po vsem svetu.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh