Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posvet o razvijanju etične kulture v šolstvu

Objava: 10. 02. 2011 / 11:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Posvet o razvijanju etične kulture v šolstvu

Društvo katoliških pedagogov Slovenije, uredništvo revije Vzgoja, Institut Franca Pedička in Inštitut Antona Trstenjaka jutri, v sredo, 16. februarja 2011, pripravljajo posvet o etiki.

Društvo katoliških pedagogov Slovenije, uredništvo revije Vzgoja, Institut Franca Pedička in Inštitut Antona Trstenjaka pripravljajo posvet o etiki, ki bo potekal jutri, v sredo, 16. februarja 2011, od 14. do 19. ure v Cukaletovi dvorani v Duhovnem središču sv. Jožefa na Ulici Janeza Pavla II. 13 v Ljubljani. Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, bo na isti lokaciji ob 13. uri novinarska konferenca, na kateri bodo predstavili njegove poudarke.

Izhodišča in izzivi, zaradi katerih so sklicali posvet:

Šola vedno odraža tudi položaj v širši družbi. Kar se dogaja v šolskem prostoru, je izziv za vse, ne samo za učitelje in vzgojitelje. Tovrstna vprašanja so posebej pereča in aktualna v času, ko se v Sloveniji pripravlja Bela knjiga o vzgoji in izobraževanju.

Krizni čas, v katerem živimo, kliče tudi po dvigu kakovosti etične zavesti, poštenosti in medsebojnem spoštovanju. Svet se je globalno zamajal in išče novo ravnotežje. Na čem naj bi le-to temeljilo? Katere vrednote bi zagotovile boljšo družbo? Kako mladim pomagati do višje stopnje moralnega razvoja?

Na osnovi navedenih razmislekov je nastal tokratni posvet o etiki v šoli. V uredništvu revije Vzgoja so žarišče 49. številke osredotočili na temo posveta.

Organizatorji so veseli hitrega odziva širokega kroga strokovnjakov, ki bodo na posvetu aktivno sodelovali. Prepričani so, da bo razprava prispevala uresničljive in potrebne zamisli o etični kulturi, ki jo slovenska šola lahko goji v prihodnje. S pogovorom želijo prispevati k prihodnosti slovenske šole in mestu etike v njej.

Program:

14.00–15.30 – Družbeni kontekst: Krik po etiki in šola – izzivi, izhodišča in načela

Uvodni nagovor:
– dr. Jože Trontelj, predsednik SAZU
– dr. Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport

Okrogla miza:
– moderator: mag. Silvo Šinkovec
– razpravljavci: dr. Roman Globokar, dr. Branko Klun, gospa Majda Kovačič Cimperman, dr. Igor Lukšič, dr. Janez Krek, dr. Lovro Šturm in dr. Jože Trontelj

15.30–15.50 – odmor

15.50–17.10 – Izkušnje: Kaj nam nudi šolski prostor – možnosti, vprašanja in dileme

Uvodni nagovor:
– mag. Helena Mazi Golob, ravnateljica OŠ Trzin

Okrogla miza:
– moderator: dr. Jože Ramovš
– razpravljavci: dr. Stanko Gerjolj, mag. Helena Mazi Golob, dr. Lidija Hamler, dr. Zdenko Kodelja, mag. Jernej Pisk, dr. Magdalena Šverc in dr. Božidar Voljč

17.10–17.30 – odmor

17.30–19.00 – Refleksija: Prihodnost šole v Beli knjigi – predlogi in rešitve

Uvodni nagovor:
– dr. Ivan Štuhec, direktor Zavoda Antona Martina Slomška

Okrogla miza:

– moderator: dr. Dejan Hozjan
– razpravljavci: dr. Miro Cerar, Marijana Kolenko, nadškof dr. Anton Stres, dr. Ivan Štuhec, mag. Gordana Tekavčič in Marjan Žveglič


Dodatne informacije so na voljo na spletnem naslovu http://dkps.rkc.si/.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh