Zapri
Iskanje

Posvet o zakonu o zakonski zvezi

Za vas piše:
K. C.
Objava: 20. 02. 2015 / 09:23
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Posvet o zakonu o zakonski zvezi

19. februarja 2015 je Komisija Pravičnost in mir pripravila posvet o predlaganih spremembah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.
V četrtek, 19. februarja 2015, je Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci v Antonovem domu na Viču v Ljubljani pripravila posvet o predlaganih spremembah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Udeležili so se ga tudi Predsednik Komisije pravičnost in mir p. Tadej Strehovec, Tomaž Merše iz Družinske pobude, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, predsednica NSi Ljudmila Novak, poslanca NSi in SMC Iva Dimic in Mitja Horvat, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs in drugi.Tadej Strehovec je pojasnil stališče Cerkve do predlaganih sprememb in poudaril, da je v gospodarsko težkih časih pomembno okrepiti družino, ki jo je opredelil kot Cerkev v malem. Verska vzgoja otrok pa bi tako postala še težja. Sicer pa je dejal, da se komisija zavzema za spoštovanje vseh ljudi ne glede na vero, narodnosti in idejno prepričanje.Kratko in jedrnato je na vprašanje, ali je vesel, ker se toliko pobud in posameznikov bojuje za pravice otrok in družine, odgovoril ljubljanski nadškof Stanislav Zore: »Najprej sem žalosten zato, ker se je treba za to sploh boriti. To je katastrofa duha. To je katastrofa tiste osnovne človeške drže in zaradi tega sem žalosten. Ker pa vem, da je to manjšina – močna, glasna, ampak manjšina – sem po drugi strani vesel, ker vem, da je zelo veliko ljudi, ki ohranjajo temeljne vrednote, za katere človek ostaja človek in kot takšen nedotakljiv, otrok ostaja dar in nikoli pravica nikogar, in tega sem pa vesel. Iskreno vesel.«France Cukjati je predstavil zgodovino obravnavanja zakonskih težav istospolnih od 2005, ko je bila sprejeta registracija istospolnih, kar pomeni, da je njihova registrirana zveza podobna zakonski, loči pa se glede otrok, ki so »nacionalni interes«, in dedovanja, kar so poskusili spremeniti. Na koncu pa je Cukjati kritiziral šolsko vzgojo in sklenil »To igranje, to nespoštovanje narave, to igranje s človekom, to ni krščansko in to ni človeško.«

Mojca Kucler Dolinar iz stranke NSi je kot najboljše okolje za razvoj in osebnostno otroka navedla »zdravo družino v tradicionalnem pomenu«, zato otroku ne bi smeli vnaprej odvzeti pravice do očeta in pravice do matere. Od družine kot institucije je odvisen tudi obstoj naroda. Zaradi uveljavljanja teorije spola v šoli se porajajo nepotrebni dvomi, ki pripeljejo do prezgodnje spolnosti, posledice so nepopravljive, ostajajo čustvene rane in razočaranja, kar ni pošteno do naših otrok, je povedala.Tomaž Merše je ostro kritiziral vzgojo v šoli, Metka Zevnik in Aleš Primc pa sta poudarila vlogo staršev in starih staršev.

Glasovanje o spremembah zakona je napovedano za začetek marca. Med predlaganimi spremembami sta redefinicija zakonske zveze, ki naj ne bi bila več skupnost moža in žene, ampak le skupnost dveh ljudi, in posvojitev otrok istospolnih skupnosti.

Fotografije: Tatjana Splichal

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh