Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posvetitev župnijske cerkve v Košakih

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 30. 09. 2019 / 08:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Posvetitev župnijske cerkve v Košakih

Posvetitev župnijske cerkve v Košakih

V soboto, 28. septembra, je nadškof Alojzij Cvikl v Košakih pri Mariboru posvetil župnijsko cerkev bl. A. M. Slomška.

V soboto, 28. septembra, je nadškof Alojzij Cvikl v Košakih pri Mariboru posvetil župnijsko cerkev bl. Antona Martina Slomška.


Somaševanje s številnimi duhovniki je vodil nadškof Alojzij Cvikl.

»Posvetitev cerkve doživljamo kot enkraten dogodek za našo župnijo, za mesto Maribor in za ves slovenski narod. Sveti misijon, ki smo ga ves teden v župniji obhajali in ga je vodil generalni vikar, stolni kanonik Janez Lesnika, nam je razžaril vero, upanje in ljubezen,« je v pozdravnem nagovoru pri maši, v soboto, 28. septembra, v župnijski cerkvi bl. Antona Martina Slomška v Košakih dejal tajnik ŽPS Marjan Pavlin.

Ob tem je nadškofa Alojzija Cvikla prosil, da potrdi vero župnijskega občestva, da bodo vsi kot Jezusovi učenci in učenke graditelji novega neba ter nove zemlje.

Trnova pot do nove župnijske cerkve

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška Maribor – ­Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Temeljni kamen za novo košaško cerkev je ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji blagoslovil sv. Janez Pavel II.


Nagovor domačega župnika Igorja Ignacija Novaka

Za začetek gradnje so se trudili več kot deset let; z gradnjo so začeli leta 2008. Istega leta je umrl košaški župnik p. Franci Pivec, kmalu zatem pa je udarila svetovna finančna kriza, ki je pognala v stečaj gradbeno podjetje, v naslednjih letih pa je bankrotirala tudi nadškofija. Gradnja cerkve se je ustavila.

V letih od 2009 do 2015 so župljani vendarle naredili marsikaj: udarniško so zgradili predelne stene v župnijskem domu in veliko oltarno steno, cerkev so »oblekli« v opečnato fasado, namestili so vodovodne in elektro inštalacije, v župnijskem domu so strojno namestili omete.


Maziljenje oltarja

Cerkev so postopno začeli tudi opremljati. Slomškova sliko na oltarni steni ter sliki Svete družine in sv. papeža Janeza Pavla II. v istoimenskih stranskih kapelah sta delo ljubljanskega umetnika Jošta Snoja.

Leta 2015 so z darovi dobrotnikov poplačali dolg. Junija 2016 so v zvoniku namestili tri zvonove.

Relikvije sv. Janeza Pavla II.

Slovesno so praznovali Slomškovo nedeljo leta 2016, ko so bili v cerkvi zbrani verniki skupaj z vsemi slovenskimi škofi in apostolskim nuncijem. Takrat so po rokah tedanjega nuncija Juliusza Janusa prejeli tudi relikvije sv. Janeza Pavla II., ki so nameščene v oltarni mizi v istoimenski stranski kapeli cerkve.


Župnijska cerkev bl. Antona Martina Slomška

Od takrat cerkev krasita mogočna kamnita oltarna miza in ambon. Od sobote, 28. septembra 2019, je oltarni prostor bogatejši še za angela ob tabernaklju. Oltarno mizo, ambon in angela so delo priznanega slovenskega akademskega kiparja dr. Marjana Dreva.

Velik milostni trenutek za župnijo in mesto Maribor

Od leta 2016 do danes (september 2019) so v župnijskem domu namestili talno gretje, estrihe in tlak. V cerkvi so v septembru 2019 v celoti namestili talno gretje in napredovali od začasnega tlaka (itisona).

Ob tem želijo še letos zaključiti obrtniška dela v župnijskem domu (več o več kot 20-letnih prizadevanjih za novo košaško cerkev v priponki).

Posvetitev košaške cerkve, ki jo je 28. septembra, opravil nadškof metropolit Alojzij Cvikl, je tako velik milostni trenutek za župnijo in mesto Maribor, ki se letos spominjata 160. obletnice Slomškovega prihoda v Maribor in 20. obletnice njegove beatifikacije.

Slomškova slika na oltarni steni, delo Jošta Snoja.

Prenovljeni betnavski križ pred cerkvijo

Ta jubilej je za župnijo nekaj velikega, ne le zaradi posvetitve cerkve, temveč tudi zato, ker so na svečnico, 2. februarja, blagoslovili prenovljeni betnavski križ, ki je skoraj dvajset let na Betnavski poljani spominjal na drugi obisk sv. papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji in na Slomškovo beatifikacijo. Ta križ je zdaj postavljen na platoju pred glavnim vhodom v cerkev in tako povezuje oba velika svetnika, bl. Slomška in sv. Janeza Pavla II.

Občestvo ni seštevek posameznikov, ampak je vez, ki nas druži

V oltar so vložili relikvije zavetnika cerkve, bl. Antona Martina Slomška. Nato je nadškof Cvikl cerkev posvetil.


Stranska kapela sv. Janeza Pavla II. z njegovimi relikvijami. Slika je delo Jošta Snoja.

Dejal je, da nas svetišča, v katerih se zbiramo, vabijo da vstopimo na pot, ki nas vodi k Bogu. Na tej poti začutimo bogastvo življenja z Bogom, ki osmisli vse naše delo in skrbi.


Nagovor arhitekta cerkve Iva Goropevška.

Dodal je, da občestvo ni seštevek posameznikov, »ampak je vez, ki nas druži, je ljubezen, ki nam pomaga preraščati razlike med nami. Moč, ki nas vodi naprej je božje življenje v nas, ki je neizmeren dar.«

Zahvala župniku, dobrotnikom in župljanom

Za delo pri novi cerkvi, ki je od duhovnikov in vernikov zahtevalo veliko dela, požrtvovalnosti in vere, se je zahvalil župniku in dekanu Igorju Ignaciju Novaku, »ki ni izgubil upanja tudi v najtežjih trenutkih za jutri te cerkve, veroval je, upal in si prizadeval, da se najde rešitev«.

Prav tako se je zahvalil župnikovim sodelavcem, ki so »v najtežjem trenutku ostali tesno povezani med seboj in svojim župnikom«, dobrotnikom, ki so materialno podrli gradnjo in reševanje te cerkve ter vsem, ki sooblikujejo vsakodnevno življenje v tej cerkvi, jo združujejo, čistijo in krasijo ter na ta način prispevajo, da jo verniki lahko doživljajo, kot skupen dom.

Nadškofova pridiga in nagovor Igorja Ignacija Novaka, župnika in dekana sta v priponki.


Košaki, župnijska cerkev bl. Antona Martina Slomška, 28. 9. 2019.docKošaki, župnijska cerkev bl. Antona Martina Slomška, 28. 9. 2019.docKošaki, posvetitev cerkve, pridiga Alojzij Cvikl, 28. 9. 2019.docKošaki, posvetitev cerkve, pridiga Alojzij Cvikl, 28. 9. 2019.doc


Fotografije: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh