Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posvetovalna skupina priporoča nošnjo mask

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 22. 07. 2022 / 12:48
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2022 / 19:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Posvetovalna skupina priporoča nošnjo mask
Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. FOTO: Zajem zaslona/Youtube

Posvetovalna skupina priporoča nošnjo mask

V četrtek smo v Sloveniji zabeležili 1607 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Rast epidemije se je tako v pretežni meri ustavila. Posvetovalna skupina za covid-19 pa je po mesecu dni dela sprejela nekatera priporočila za lažje sobivanje z epidemijo. Med drugim v javnih prostorih priporoča nošnjo mask.

"Ne želimo ustvarjati izrednih razmer, če jih ni. Spremljamo razmere iz dneva v dan. Zavedamo se okoliščin, zavedamo se tudi, da smo v novem valu epidemije," je na današnji tiskovni konferenci članov posvetovalnih skupin za covid-19 obljubil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Po njegovem mnenju smo v tem trenutku prišli do točke, ko bo z epidemijo vodi stroka, politika pa ji temu sledi. Politika pa bo njihove predloge upoštevala in za njihovo uveljavitev tudi pripravila ustrezne pravne podlage.

"Ljudem želimo dati ljudem vero, da imamo stvari pod kontrolo, da ni potrebne represije. Tako bomo šli do konca, dokler ne bo covid postal endemska točka in se bomo z njo naučili živeti," je še izpostavil minister Loredan.

Ob tem je minister zagotovil, da bodo do septembra pripravili in tudi sprejeli interventni zakon za obvladovanje in odpravljanje posledic epidemije. Cilj pa je tudi, da se bodo v zdravstvenem sistemu vsi bolniki s covidom obravnavali enakovredno, ne glede na to, ali imajo okužbo s covidom-19.

Fafangel: Uporabljajte zaščitne maske in delajte od doma

Kot je na tiskovni konferenci pojasnil prvi epidemiolog v državi dr. Mario Fafangel, so se priporočila stroke spremenila predvsem v dveh točkah. Stroka tako priporoča nošnjo zaščitnih mask, še posebej ranljivim skupinam v vseh javnih prostorih. Prav tako jim priporoča delo od doma. Poleg tega stroka predlaga obvezno nošenje zaščitnih mask v zdravstvenem sistemu, saj je to okolje z večjim tveganjem za okužbo, v katerem se zadržujejo tudi ljudje iz ranljivih skupin.

Ob tem Fafangel poudarja, da je "maska skrb zase in skrb za skupnost." Zato je njihova nošnja tudi znamenje solidarnosti z najbolj ranljivimi.


Mario Fafangel: "Maska je skrb zase in skrb za skupnost." FOTO: Zajem zaslona/Youtube

Poleg tega v veljavi ostajajo vsa dosedanja epidemiološka priporočila, kot so vzdrževanje medosebne razdalje, pravilno umivanje in razkuževanje rok, izogibanje dotikanju obraza, higiena kihanja in kašlja ter učinkovito prezračevanje zaprtih prostorov, poudarja Fafangel in dodaja, da lahko le ta najdete na spletni strani NIJZ. 

Nujno pa se mu zdi tudi, da odločevalci čim prej uredijo zakonodajo glede dela od doma. Kot še pojasnjuje Fafangel, bomo z vsemi temi ukrepi vstopili tudi v jesen.

Logar: Primarna preiskava ostaja HAG-test

O podrobnostih glede testiranja je na tiskovni konferenci spregovorila članica delovne skupine za področje klinične obravnave in zdravljenja, infektologinja Mateja Logar. Ta je poudarila, da trenutno ostaja primarna preiskava HAG-test. V naslednjem obdobju bodo sicer povečali tudi stopnjo PCR-testiranja, ki pa bo v prvi vrsti namenjeno spremljanju tega, katere podskupine virusa se pojavljajo v populaciji.

Ko človek zboli, mora oditi v izolacijo. Stroške bolniške odsotnosti bo še naprej krila zdravstvena zavarovalnica: "Izolacije so še vedno nujne, pozitivni ljudje ostajajo doma, to je pomembno zaradi tega, da je manj sekundarnih prenosov," je ob tem pojasnila Logarjeva. Ta mora trajati mnajmanj sedem dni. Pravila "izolacije se ne spreminjajo, ostajajo enaka priporočila. Se pravi: sedem dni od pričetka simptomov. Če je takrat HAG-test negativen, se lahko vrnemo v normalno življenje in v službo. Če pa je test takrat pozitiven, ga lahko naslednji dan ponovimo, po desetih dneh pa se izolacija zaključi," je navodila obnovila Logarjeva.

Ob tem je ljudi, ki imajo blage bolezenske znake, pozvala, naj kljub temu temu opravijo testiranje in ostanejo doma: Seveda so tudi druge bolezni, ki povzročajo prehladne znake, zato je pomembno, da testiranje opravimo. Ostali virusi so bistveno manj kužni, kot je novi koronavirus. Zaradi tega je tudi manjše tveganje, da pride do prenosov. Če izključimo, da gre za covid-19, se lahko bistveno hitreje vrnemo v delovno okolje," je strategijo testiranja še obrazložila Logarjeva.

Cepljenje priporočljivo vsem ranljivim skupinam

Posvetovalna skupina je nekoliko osvežila tudi pravila glede cepljenja. Po besedah imunologa dr. Alojza Ihana četrti odmerek priporočajo vsem ranljivim skupinam in starejšim od šestdeset let. Ključno namreč je, da se s cepljenjem zaščitijo tisti, pri katerih se pričakuje hujši potek bolezni. Le te Ihan poziva, naj se čim prej pridejo cepit.

Ob tem bo cepljenje s četrtim odmerkom odprto tudi za vse druge, starejše od 18 let. Vendar pa stroka pri njih glede na študije ne pričakuje kakšnih posebnih koristi.

V Sloveniji v tem trenutku prevladuje različica omikron, ki povzroča manj zapletov kot na primer delta. Tako je npr. pri otrocih kar 8 krat manj primerov vnetij. Število okužb je pri njih v tem trenutku razmeroma majhno, saj so šole in univerze zaprte. Žal pa se v populaciji še vedno pojavljajo tudi primeri t. i. dolgotrajnega covida, katerega posledice ne minejo tudi po več mesecev.

Na jesen pa se po besedah vodje delovne skupine za področje vzgoje in izobraževanja Gregorja Pečana intenzivno pripravlja tudi šolska stroka in napoveduje ukrepe, s katerimi bodo omogočili, da bo delo v šolah jeseni lahko potekalo tako kot pred epidemijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh