Zapri
Iskanje

Potamijena

Objava: 06. 09. 2005 / 12:30
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:40
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Potamijena

Potamijena
Potamijena, Potamijanka, Poti

O mučenki Potamijeni iz Aleksandrije v Egiptu pripoveduje zgodovinar Evzebij iz Cezareje, da je bila učenka Origenove katehetske šole.

Sodnik Akvila ji je prizadel hude telesne muke, nazadnje pa ji je zagrozil, da jo bo dal gladiatorjem, naj razmesarijo njeno truplo. Evzebij poroča: »Na vprašanje, kaj misli, je odgovorila tako, da se je njim (poganom) njena beseda zdela brezbožna (ker je zaničevala poganske bogove). Komaj je izgovorila, je že slišala obsodbo (na smrt) in neki vojak Bazilid, ki je obsojene spremljal, jo je vzel in peljal na morišče. Ko pa je množica skušala nanjo navaliti..., je ta odvračal in odganjal suroveže ter pokazal veliko usmiljenja in človekoljubja do nje. Ona je njegovo sočutje hvaležno sprejela in moža opominjala k srčnosti, češ da bo zanj prosila, ko pride k svojemu Gospodu, in mu v kratkem povrnila, kar ji je dobrega storil. Ko je to rekla, je pogumno prestala konec. Po malem in počasi so jo na raznih delih telesa od pet do glave polivali z vrelo smolo. Tako je deklica dobojevala boj, vreden, da se opeva.«

Minilo je nekaj dni. Na Bazilida, ki je kot pogan nekajkrat poslušal Origena, pa se prej še ni odločil za Kristusa, sta mučeniško pričevanje Potamijene in njena molitev tako vplivala, da je spoznal moč in resničnost krščanske vere. Gnali so ga pred sodnika. Evzebij nadaljuje: »Prišli so k njemu bratje v Bogu in ga vprašali, odkod ta nenadna in nenavadna gorečnost. Dejal je, da je tri dni po svoji mučeniški smrti ponoči k njemu stopila Potamijena, mu položila venec na glavo in rekla, da je prosila Gospoda milosti zanj, da je dosegla, za kar je prosila, in da bo milost kmalu prejel. Nato so ga bratje krstili.« Naslednji dan je bil obglavljen. Goduje 28. junija.

Evzebijevo poročilo je med najstarejšimi pričevanji o tem, kolikšno moč ima svetniška priprošnja.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nazaj na vrh