Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na potep: Klek [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 10. 05. 2024 / 10:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2024 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na potep: Klek [FOTO]
Pogled proti Kleku s ceste Vrbovsko-Ogulin. FOTO: Andrej Praznik

Na potep: Klek [FOTO]

Na Hrvaškem letos praznujejo 150 let organiziranega planinstva. V soboto, 13. aprila, so se z množičnim vzponom na 1.181 metrov visoki Klek spomnili na srečanje v bližnjem Ogulinu, kjer je Johannes Frischauf (Slovenci ga poznamo kot raziskovalca Kamniško-Savinjskih Alp) leta 1874 domačinom predlagal ustanovitev planinskega društva.

Klek, ki je upodobljen na grbu Hrvaške planinske zveze, ima tudi sicer malce slovenskega pridiha. Več o tem lahko izvemo med hojo po Ferdovi stezi iz Ogulina.

Grad v središču Ogulina. FOTO: Andrej Praznik

Ogulin, ki je imel ob popisu pred tremi leti 7374 prebivalcev, leži na stičišču Gorskega Kotarja in Like. Od meje s Slovenijo je v zračni črti oddaljen 17 kilometrov. Nastal je okrog gradu, ki ga je za obrambo pred Turki postavil plemič Bernardin Frankopan. Blizu gradu je ponor reke Dobre. Jamski sistem na območju mesta je dolg dobrih 16 kilometrov.

Najbolj obiskana pot na Klek pelje iz naselja Bjelsko in je dolga uro in dvajset minut. Mi pa bomo vzpon začeli v Vučić Selu na obrobju Ogulina, kjer se začne Ferdova steza (Ferdina staza).

Začetek Ferdove steze proti Kleku. FOTO: Andrej Praznik

Z asfaltnega parkirišča pri smučišču krenemo v gozdnato pobočje. Po nekaj korakih izvemo, da se pot imenuje po ogulinskem planincu in smučarju Ferdu Uršanu.

Prvi del poti je položen in pelje po gozdu. FOTO: Andrej Praznik

Od ovalne table se vzpnemo na vrh smučišča in naprej do razgledišča Loza, od koder lepo vidimo Ogulin. Tabla pred njim je posvečena Janezu Vajkardu Valvasorju, ki je v Slavi vojvodine Kranjske natisnil najstarejšo upodobitev Ogulina in Kleka ter zapisal legendo o tamkajšnjih čarovnicah. Naslednja tabla govori o Baltazarju Hacquetu, rudniškem zdravniku v Idriji, ki je v delu Kranjske alpske rastline omenil tudi redke rastline, nabrane na Kleku.

Za razglediščem se pot položi. Pri tabli o pisateljici Ivani Brlić-Mažuranić, njene Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča in Pripovedke iz davnine imamo tudi v slovenščini, se za kratek čas pridružimo kolovozu. Pozneje prečkamo jaso (gremo naravnost do skupine dreves in potem rahlo desno) ter pri športno-rekreacijskem središču Kneja dosežemo cesto Ogulin–Jasenak.

Pred športno-rekreacijskim središčem Kneja gremo čez jaso. FOTO: Andrej Praznik

Ob njej gremo v levo do označenega odcepa, s katerega se vzpnemo do razgledišča Golubinac.

Z razgledišča Golubinac vidimo celotno jugovzhodno stran Kleka. FOTO: Andrej Praznik

Ko se naužijemo razgleda na Klek, nadaljujemo rahlo navzdol. Po bregu nad in pod kolovozom je posejanih na tisoče cvetov čemaža.

Spomladi je ob poti z razgledišča na tisoče cvetov čemaža. FOTO: Andrej Praznik

Čez travnato pobočje in skozi gozd prispemo do poti iz naselja Bjelsko. Po njej v dvajsetih minutah dosežemo planinski dom, ki stoji na nadmorski višini tisoč metrov. Nad njim kipi v nebo skalnat vršni del Kleka.

Ko se drevje razmakne, znova zagledamo Klek. FOTO: Andrej Praznik

Pot gre pod skalovjem na sever, se na razpotju obrne (naprej bi šli proti Klečici) in se po stopnicah zavihti do lesene klopi. Nad njo ob debeli vrvi preplezamo kratek skalnat odsek, se vzpnemo na betonski helidrom in čez kratek greben na vrh.

Obeležje na višini 1000 metrov. FOTO: Andrej Praznik

Planinska koča na Kleku. FOTO: Andrej Praznik

Pot proti vrhu se približa visoki skalnati steni. FOTO: Andrej Praznik

Vzpon po stopnicah. FOTO: Andrej Praznik

Najtežji del poti. FOTO: Andrej Praznik

Zadnji metri pred vrhom. FOTO: Andrej Praznik

Vrh Kleka, kjer stojita antenski stolp in visok kovinski križ, je zelo razgleden. Vidimo Ogulin in bližnje jezero Sabljaci, 1.058 metrov visoko Klečico, ki ima obliko velikanove noge, Bjelolasico, Gorjance in še marsikaj. Le čarovnic ni na spregled.

Nekoč naj bi se na Kleku zbirale čarovnice, danes pa stoji na vrhu križ. FOTO: Andrej Praznik

Osnovni podatki o Kleku

Izhodišče: Ogulin

Dostop: V Ogulin se lahko pripeljemo skozi Cerknico, Babno Polje, Prezid in Delnice, skozi Kočevje, Brod na Kolpi in Delnice, skozi Črnomelj in Vinico do priključka Bosiljevo in naprej po avtocesti ali skozi Metliko do priključka Novograd in naprej po avtocesti. Od Parka kralja Tomislava v središču mesta nadaljujemo po ulici Vladimirja Nazorja. Pred krožiščem zavijemo desno in peljemo ob reki Dobri do asfaltnega parkirišča v Vučić Selu, kjer se začne Ferdova steza.

Vrh je zelo razgleden. Lepo vidimo tudi Ogulin. FOTO: Andrej Praznik

Kratek opis poti: Iz Vučić Sela krenemo skozi gozd do ceste Ogulin–Jasenak, se mimo razgledišča Golubinac vzpnemo do poti iz naselja Bjelsko ter po njej do planinskega doma in na vrh. Pot je dobro označena s kažipoti in markacijami. Pod vrhom je treba preplezati krajši skalnati odsek, ki je zavarovan z vrvjo. Pot je dolga, vendar prijetna in zanimiva.

Dolžina vzpona: 3,5 h

Višinska razlika: 850 metrov

Zemljevid: na spletni strani Hrvaške planinske zveze (www.hps.hr).

Nedeljska maša: V župnijski cerkvi sv. Križa v Ogulinu je maša vsako nedeljo ob 8. in 10. uri.

Kupi v trgovini

Hudomušni ljubljanski hribolazec
Turistika
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh