Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poti v svobodo med 2. svetovno vojno

Za vas piše:
K. C.
Objava: 17. 04. 2020 / 08:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2020 / 13:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poti v svobodo med 2. svetovno vojno

Ob 75. obletnici konca 2. svetovne vojne bo na TV Slovenija predvajana britanska dokumentarna serija.

Ob 75. obletnici konca 2. svetovne vojne bo na prvem programu TV Slovenija ob 21. uri predvajana britanska dokumentarna serija v štirih delih Poti v svobodo med drugo svetovno vojno. Serija prikazuje Britanca Montyja Hallsa, ki se je odpravil po gorskih poteh Evrope, ki so jih med drugo svetovno vojno premagovali zavezniški vojaki, da bi prišli na svobodo. V tretjem delu, predvajan bo 12. maja, je obiskal tudi Slovenijo.
Pireneji

Prvi del si bomo lahko ogledali že jutri, 28. aprila. V njej se bo Halls povzpel čez Pireneje. Med drugo svetovno vojno je čez to gorovje pobegnilo okoli 33 000 ljudi. Med njimi je bil tudi takrat 19-letni Bob Frost, ki so mu življenje rešili člani odporniških gibanj. Zavezniški vojaki, ujeti na zasedenem ozemlju, so se brez opreme in slabo pripravljeni reševali čez strme gorske grebene, deroče reke, strnjene gozdove, v snežnih zametih in največkrat kar v temi. Izvemo, kako iz britvice izdelaš kompas, zakaj so uporabljali svilene zemljevide, kaj je bodrilo ubežnike in kaj so vojaki prestajali na poti v svobodo.

Rossana v Italiji

V drugi oddaji, 5. maja, bo Halls odšel v Rossano v Italijo, kjer se je 27. decembra 1944 elitna četa britanskega SAS-a v operaciji Galija s padali spustila v bližino gotske linije, da bi med sovražniki ustvarila nemir in zmedo. Nacistom so nagnali strah v kosti, saj so nad dolino spustili 300 padal, pod katerimi pa je bilo le 33 padalcev. To sicer ni bila edina potegavščina zavezniških vojakov. Med potjo, ki so jo takrat premagovali zavezniški vojaki, Halls spozna nekaj domačinov, ki so preživeli vojne grozote. Ustavi se tudi v vasici, kjer so v eni od hiš nudili zatočišče zavezniškim in sovražnikovim vojakom hkrati. Tvegali so svoje življenje, da bi rešili druge.

Slovenija

V tretjem delu, 12. maja, se je med raziskovanjem poti v svobodo Monty Halls odpravil v našo domovino. Peš se je odpravil po poti, ki jo je leta 1944 premagalo skoraj sto zavezniških ujetnikov. Pod vodstvom Avstralca Ralpha Churchesa so zbežali iz nemškega taborišča Stalag XVIII-D in brez ustrezne opreme prehodili več kot 240 kilometrov do Semiča. To je bil najuspešnejši množičen pobeg zavezniških vojakov med drugo svetovno vojno, kar je Churches opisal tudi v svoji knjigi Vranov let v svobodo. Izvemo, kako so se ubežniki znašli v težko prehodnih gozdovih, kdo jim je pomagal, kako so pretentali naciste in preveslali Savo ter kako so se obvarovali izdaje.

Abruci v Italiji

V četrtem delu, 19. maja, se je Halls znova znašel v Italiji, kjer je v italijanski deželi Abruci obiskal ostanke nekdanjega nacističnega taborišča Campo 78, iz katerega se je z begom rešil takrat 22-letni Britanec Len Harley. Len je s skupino ubežnikov pomoč iskal pri domačinih in upal, da jih ne bodo izdali. Nacisti so namreč nameščali straže, zapirali ceste in grozili, da bodo postrelili družine, ki bodo zapornikom dajale zatočišče. Len je zato nekaj dni sredi zime preživel celo v jami, kjer je mrgolelo pajkov in uši. Zgodbe o nesebičnosti domačinov, ki so reševali neznance iz tujih dežel, čeprav so bili tudi sami pogosto lačni, spominjajo na današnji čas, ko se po Evropi seli ogromno ljudi, in Italijani so se spet izkazali.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh