Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potrditev smeri

Za vas piše:
Tone Rode
Objava: 04. 02. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2022 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potrditev smeri
Tone Rode je direktor Družine. FOTO: Tatjana Splichal

Potrditev smeri

Praznovanje 70-letnice Družine bo sicer doseglo vrhunec na njen rojstni dan v začetku maja, vendar je bila avdienca pri papežu Frančišku zagotovo duhovni vrh jubilejnega leta, saj je papež z nagovorom medijem potrdil poslanstvo in začrtano smer naše družbe ter osvetlil izhodišča za nadaljnjo pot.

Z obiskom pri svetem očetu smo poglobili povezanost s papežem ter se še bolj poistovetili z njegovimi prizadevanji za obnovitev oznanjevalnega navdušenja Cerkve, za evangelizacijo sveta in Slovenije. Družina je poklicana utrjevati vero katoliških skupnosti, hkrati pa iti na obrobje in oznanjati Kristusa vsem, ki stopajo v pogovor z nami. 

Frančišek je blagoslovil tudi sodelavce in vse vas naročnike in bralce. Naj ta blagoslov doseže celotno Slovenijo. 

V Rim smo poromali člani različnih ekip, ki delujejo v okviru Družine: sodelavci tednika, spletnega portala Družina in slovenskega spletnega medija Aleteia. Tako želimo utrditi zavest, da se moramo pri uresničevanju poslanstva povezovati in se posluževati vseh možnosti, ki so na voljo – od tiska in spleta do dogodkov v živo, zvočnih medijev in videa. 

Nenehno moramo iskati stik z različnimi skupinami ljudi, tako s temi, ki so bližje Cerkvi, kot s tistimi, ki so od nje bolj oddaljeni. Razvijati moramo širok spekter vsebin – od poročanja in analize dnevnih novic do predajanja poglobljene krščanske duhovnosti ter posredovanja vsega, kar bogati vsakdanje življenje in pospešuje zdrave in vesele odnose med ljudmi.

K papežu nismo pristopili sami, temveč v mednarodni družbi povezanih katoliških medijev z različnih koncev sveta, ker se zavedamo, da so izzivi sodobnega časa globalni in da se bomo tudi katoličani nanje bolj učinkovito odzivali, če bomo sodelovali preko meja naših lokalnih stvarnosti in si izmenjevali izkušnje, dobre prakse, ideje in spodbude. 

Ob tem smo prepričani, da Slovenci kljub maloštevilnosti s svojo kakovostjo, talenti in sposobnostmi lahko veliko doprinesemo svetu in Cerkvi.

Papež je na srečanju ta način sodelovanja močno podprl in izrazil, da je mednarodno mreženje, združevanje sposobnosti, znanja in prispevkov že samo po sebi izjemno pričevanje v razdeljenem svetu. Spodbudil nas je, naj se še bolj posvetimo kritični presoji stvarnosti ter uokvirjenju in razlagi vzrokov in okoliščin posameznih dejstev v luči krščanskih vrednot. 

Naj bomo vedno »proti« laži in zmotam, vendar vedno »za« osebo in spoštovanje človeka. Naj upoštevamo, da je resničnost bolj kompleksna, kot se zdi, in naj zato spoštujemo dvome in strahove ljudi. 

Naj se izogibamo nasprotovanju in poenostavljanju in skušamo preudarno odgovoriti na vprašanja in ugovore. Naj v službi resnice vedno iščemo to, kar spodbuja občestvo in pospešuje dobro vseh. Naj odpiramo realen pogled na svet in povezujemo vsebine in ljudi.

Papežu smo neizmerno hvaležni za srečanje in stisk rok, predvsem pa za misli, ki so posebno darilo za 70 let. Naša zaveza je, da uresničimo začrtano smer. 

Saj veste, da se pri razumevanju kompleksne stvarnosti iz katoliške perspektive ter pri iskanju spodbud za pristno krščansko življenje na Družino lahko vedno zanesete.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (5/2022). 

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh