Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potrebujemo ozdravljenje

Za vas piše:
Jana Podjavoršek
Objava: 17. 10. 2021 / 18:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2021 / 19:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potrebujemo ozdravljenje
P. Tomaž Mikuš je duhovni asistent Skupnosti srce FOTO: Jože Potrpin

Potrebujemo ozdravljenje

V pogovoru z duhovnim asistentom Skupnosti srce p. Tomažem Mikušem o programu za otroke ločenih družin, pomenu vseslovenskih srečanj in potrebi po globlji ozdravitvi travm.

Pri maši ste omenili, da imate v načrtu tudi program za otroke. Kaj prinaša program za otroke?

V načrtu je 13-tedenski program za otroke ločenih družin v starosti od 5 do 12 let. Namen tega programa je, da otrok najde varen prostor, kjer lahko spregovori o čustvih in bolečinah, ki jih doživlja ob ločitvi svojih staršev. Program mu pomaga sprejeti in razumeti novo stanje v katerem se je znašel. To je trinajsttedenski ameriški program Skrb za razvezane, ki teče vzporedno tako za starše kot otroke. Do prihodnjega poletja želimo pripraviti materiale, da bomo lahko v naslednjem šolskem letu s tem programom začeli, del tega programa pa bomo vključili že na poletnih počitnicah.

Otrok potrebuje varen prostor za pogovor o čustvih in bolečinah, ki jih doživlja ob ločitvi svojih staršev.

Kako potekajo srečanja za otroke?

Srečanja so izvrstno zastavljena: s svetopisemsko podlago, skozi zgodbe, igro, načinom, da lahko otrok od 5 do 12 let razume in izrazi kaj je njegova bolečina, predvsem pa je to zanj varen prostor. Ko se oče in mama ločita, veliko otrok utihne, skrivaj trpi in izraža svojo stisko na druge načine, v tej skupini pa bodo lahko to bolečino tudi izrazili in dali ven.

Letos je že peto vseslovensko srečanje ločenih. Kaj prinašajo ta srečanja?

Vseslovenska srečanja prinašajo zavest o delu z ločenimi v Katoliški cerkvi, hkrati pa ta srečanja krepijo zavest Skupnosti Srce, ki skrbi za pripravo teh srečanj. Razvezanim veliko pomeni, da ta srečanja so, da jih Cerkev podpira in prizna bolečine in stiske, skozi katere gredo osebe s to travmo. Potrebujemo nekoga, ki je z nami v naših trpljenjih.

FOTO: Jože Potrpin

Razvezanim veliko pomeni, da jih Cerkev podpira ter prizna njihove bolečine in stiske.

Je začetek leta sinodalnosti tudi odgovor na klic vseh trpečih in ločenih?

Želel bi, da bi se v tem letu slišal tudi glas ločenih, predvsem v povezavi, kako v Katoliški cerkvi obravnavamo ločitev samo, kako obravnavamo procese ločitve na sodišču, ki lahko nekoga še globlje prizadenejo, ker je bil že prej prizadet, pa tudi da bi na tem področju prišlo do sprememb, ki bi ločenim v tej situaciji pomagale na novo zaživeti.

Verjetno pa je treba več delati že na preventivnem programu?

To je družinska travma. Ločitev posameznika je lahko posledica družinske travme, ki jo je on preživljal že v svojem otroštvu in se je zdaj končalo v ločitvi. Kot družba potrebujemo globoko ozdravljenje naših travm, ki jih prenašamo iz roda v rod. Skupnost Srce pomaga, da se ozremo nazaj v preteklost in odkrijemo globoke notranje rane. Ločitev je samo nova rana na osnovi stare. Naš namen je pomagati ozdraveti primarne rane in iti naprej v življenje, tako, da nas ne bremeni preteklost, nimamo zamer do nikogar, smo osvobojeni, lahko z ljubeznijo pogledamo na ta svet in z ljubeznijo živimo naprej tudi v odnosu do svojega bližnjega partnerja, ki smo mu odpustili, se spravili, se oddolžili svojim otrokom, ki jih je ločitev prizadela. Potem delamo naprej, kot vemo, da je najbolj prav.

Kot družba potrebujemo globoko ozdravljenje naših travm, ki jih prenašamo iz roda v rod.

Kako se lahko ločeni pridružijo vaši skupini?

Poiščete našo internet stran srcerazvezani.si, kjer boste našli informacije o naših programih, kontaktne številke voditeljev posameznih skupin, ali pa se obrnete name kot duhovnega asistenta. To je ena pot, najbolje pa je, če ob ponedeljkih ob 19. uri pridete k sv. Jožefu k maši Skupnosti srce (se pridružite v živo ali prek zooma). To je lahko vstopna točka.

Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh