Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potrjen prvi primer okužbe z akutnim hepatitisom v Sloveniji [VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 28. 04. 2022 / 13:35
Oznake: Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2022 / 14:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potrjen prvi primer okužbe z akutnim hepatitisom v Sloveniji [VIDEO]
Minister miri, da gre za redko bolezen. FOTO: Unsplash

Potrjen prvi primer okužbe z akutnim hepatitisom v Sloveniji [VIDEO]

Minister za zdravje Janez Poklukar je potrdil, da so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe otroka z akutnim hepatitisom. Otrok dobro okreva in je že v domači oskrbi. Minister staršem svetuje, naj ostanejo mirni, a hkrati pozorni na morebitne simptome.

»V Sloveniji smo obravnavali tak primer. Ustreza široki definiciji akutnega vnetja jeter, vendar je šlo za blag potek in otrok uspešno okreva in je v domačem okolju,« je v izjavi za medije potrdil minister za zdravje Janez Poklukar.

Otroka, starega nad deset let z okužbo z akutnim hepatitisom so obravnavali na Infekcijski kliniki. Hospitaliziran je bil dva dni in je zdaj že v domači oskrbi.

Povzorčitelj še vedno neznan

Vzrok te bolezni, ki je konec marca izbruhnila na Škotskem, še vedno ni znan. Možnih povzročiteljev je več, od virusom, drugih patogenov, toksinov iz okolja in nenazadnje spremenjen način druženja zaradi pandemije covida-19, je v izjavi za medije dejal Poklukar.

»Trenutno čakamo informacije iz centrov, ki preiskujejo vzroke za nastanek akutnega hepatitisa neznanega vzroka,« je povedala pediatrinja Tanja Mrvič.


Redka bolezen

Hkrati starše miri, da gre za redko bolezen. »V Sloveniji so aktivirani strokovnjaki na vseh možnih nivojih in so v vsakem trenutku pripravljeni in na najvišjem strokovnem svetovnem nivoju poskrbeti za naše najmlajše.«

Da bi otroci, ki bi bili osumljeni okužbe, zelo hitro prišli do bolnišnične obravnave in ustrezne diagnostike, je potrdila tudi Mrvičeva.

Naj pa bodo starši vseeno pozorni na simptome, morebitno zlatenico, svetlo blato oz. temen urin. V primeru simptomov naj se obrnejo na pediatra, je še dejal minister.

Nalaganje
Nazaj na vrh