Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan hepatitisa: »Virusni hepatitis ne more čakati«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 07. 2021 / 06:36
Oznake: Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2021 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan hepatitisa: »Virusni hepatitis ne more čakati«
V UKC Ljubljana pozivajo k testiranju. FOTO: Wikipedia

Svetovni dan hepatitisa: »Virusni hepatitis ne more čakati«

Pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) v sredo, 28. julija, že petnajstič obeležujemo svetovni dan hepatitisa, letos pod sloganom »Virusni hepatitis ne more čakati!«.

Letošnji svetovni dan hepatitisa zaznamujeta dve pomembni novosti: novi podatki SZO o aktualnem bremenu okužbe z virusoma hepatitisa B (HBV) in C (HCV) ter projekcija vpliva pandemije covid-19 na breme virusnega hepatitisa v svetu. »Preprečevanje okužbe s HBV in HCV oziroma njeno zgodnje odkrivanje in zdravljenje preprečujeta nastanek raka na jetrih in odpoved delovanja jeter,« so ob tem zapisali v UKC Ljubljana.  

Težava je odkrivanje okuženih

Poročilo SZO kaže, da je pet let po postavitvi strategije SZO za eliminacijo virusnih hepatitisov (leta 2016) le majhna peščica držav to strategijo sposobna udejaniti do leta 2030. V teh petih letih je bilo največ napredka zaznati na dveh področjih, na katerih je na voljo res učinkovito orožje: cepljenje proti hepatitisu B in zdravljenje hepatitisa C z novimi zdravili, ki vodi v popolno ozdravitev. 

Med letoma 2015 in 2019 se je v svetu delež zdravljenih za hepatitis C povečal kar za desetkrat. Vendar pa je leta 2019 v svetu še vedno 1,2 milijona ljudi umrlo zaradi posledic hepatitisa B ali C, trije milijoni pa so se na novo okužili. 

Največja težava je še vedno odkrivanje okuženih, ki se okužbe desetletja ne zavedajo in dostikrat pomoč poiščejo šele takrat, ko pride do nenadne odpovedi delovanja jeter ali nastanka raka na jetrih, ki je dokazano povezan z okužbo s HBV ali HCV.

Stanje virusnih hepatitisov v Sloveniji leta 2021

V Sloveniji se po oceni UKC Ljubljana ponašamo se z izjemnimi uspehi pri obvladovanju hepatitisa C, saj smo z aktivnim pristopom prvi v svetu povsem eliminirali okužbo v določenih skupinah bolnikov, kot so hemofiliki, dializirani bolniki in tisti, okuženi s HIV. 

S strategijo »odkrivaj in zdravi« smo do leta 2020 odkrili že več kot tri četrtine okuženih in jih nad polovico že tudi pozdravili.  Za obvladovanje okužbe s HCV v najranljivejših skupinah imamo v svetu priznano in zelo dobro zastavljeno mrežo za obvladovanja okužbe s HCV pri uporabnikih drog v programih nadomestnega zdravljenja. (UKC LJ)

Vpliv covid-19 na breme virusnih hepatitisov v svetu

Pandemija covid-19 je močno zarezala tudi na področje virusnih hepatitisov, saj bo v naslednjih letih močno povečala njihovo breme v svetu. »Najnovejše statistične projekcije so pokazale, da bo zgolj enoletna zakasnitev v odkrivanju in zdravljenju hepatitisa C v naslednjem desetletju povzročila 44800 novih primerov raka na jetrih in 72.300 smrti zaradi posledic hepatitisa C,« pravijo v UKC Ljubljana. 

Testiranje v Ljubljani

UKC Ljubljana vabi vse, ki so bili kadar koli izpostavljeni tveganju za okužbo z virusom hepatitisa C ali imajo nepojasnjene zdravstvene težave, na testiranje zgodnjega odkrivanja hepatitisa C, saj je ta povsem ozdravljiv, če ukrepamo dovolj zgodaj.

Akcija testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C bo potekala 27. in 28. julija med 14. in 19. uro na Poljanskem nasipu 58 v Ljubljani. Testiranje bo anonimno, brezplačno, brez napotnice in brez naročanja. 

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh