Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

UKC Ljubljana: Nova terapija za zdravljenje holesterola

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 07. 2021 / 14:42
Oznake: Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2021 / 14:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
UKC Ljubljana: Nova terapija za zdravljenje holesterola
V UKC Ljubljana pričakujejo boljše sodelovanje zdravnika pri zdravljenju. FOTO: Wikipedia

UKC Ljubljana: Nova terapija za zdravljenje holesterola

V UKC Ljubljana so konec junija prvič v Sloveniji v novo terapijo za zdravljenje zvišanih vrednosti holesterola vključili tudi slovenske paciente. V Sloveniji so novo zdravilo pred dvema tednoma že prejeli štirje bolniki.

Novo zdravilo deluje drugače kot obstoječa, ki so namenjena zdravljenju zvišanih vrednosti holesterola, saj preprečuje nastajanje beljakovine PCSK9 v jetrih, s čimer poveča učinkovitost jeter za odstranjevanje holesterola v obliki lipoproteinov nizke gostote (t. i. LDL) oziroma slabega holesterola iz krvnega obtoka.

Zdravilo na vsakih šest mesecev

Za bolnike z aterosklerozo in neurejenimi vrednostmi holesterola v LDL je poleg podatkov o učinkovitosti zdravila pomemben tudi način odmerjanja. Zdravilo se daje v obliki podkožne injekcije vsakih 6 mesecev. »Načeloma je mogoče ob dveh odmerkih letno režim dajanja zdravila prilagoditi rednim bolnikovim obiskom pri lečečem zdravniku. Pričakujemo, da se bo s takšnim načinom zdravljenja izboljšala tudi adherenca oziroma sodelovanje bolnika pri zdravljenju,« pravijo v UKC Ljubljana. Trenutno uveljavljene terapije za zniževanje holesterola LDL zahtevajo redno jemanje oziroma aplikacijo zdravil s strani bolnikov doma, kar dokaj pogosto prispeva k slabšemu spoštovanju režima odmerjanja in hkrati ponuja manj možnosti, da bolnik in zdravnik dejavno sodelujeta pri doseganju cilja dolgoročno znižanih vrednosti holesterola LDL.

Potreba po novih načinih zdravljenja

Bolezni srca in žilja, prvenstveno tiste, ki jih povzroči ateroskleroza, ostajajo glavni vzrok smrtnosti v razvitem svetu. Dejstvo, da je hiperholesterolemija eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za aterosklerozo pomeni tudi potrebo po razvoju inovativnih načinih zdravljenja bolnikov, s katerimi bi bilo mogoče doseči ustrezne vrednosti holesterola LDL pri kar največjem številu zelo visoko ogroženih bolnikov. Zmanjšanje tveganja za  aterosklerotično pogojene bolezni srca in žilja je sorazmerno z znižanjem holesterola v LDL in dolgotrajnim ohranjanjem znižanih vrednosti, so poudarili v UKC Ljubljana. Po Avstriji in Nemčiji je Slovenija tretja država, ki je že začela uporabljati novo zdravilo.







Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh