Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Povabilo k odločitvi, da bomo postali Jezusovi učenci [VIDEO]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 05. 03. 2023 / 06:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2023 / 06:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Povabilo k odločitvi, da bomo postali Jezusovi učenci [VIDEO]
»To so bili trije možje, ki so bili v zboru dvanajsterih, vendar so ves čas razmišljali nekako po svoje. Bili bi Jezusovi učenci, vendar na svoj način, po svojih zamislih.« FOTO: Blaž Franko

Povabilo k odločitvi, da bomo postali Jezusovi učenci [VIDEO]

Današnji evangeljski odlomek je tudi za slehernega od nas povabilo k odločitvi, da bomo postali Jezusovi učenci, je v nagovoru na 2. postno nedeljo poudaril ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Evangeljski odlomek nas danes popelje na goro spremenitve, ki je tudi gora, na kateri bi se Peter ušotoril in podaljšal trenutek lepote, ki ga je tako zelo prevzel, začne nagovor nadškof. »Kaj more biti lepšega, bolj polnega in osrečujočega kot biti z Jezusom, ki je zasijal kakor sonce in postal kakor luč? Biti z Jezusom, ki ga ne oblegajo množice in ne terjajo vsakega trenutka njegovega časa in njegove pozornosti.«

Trojica še posebej izbranih

Kako lepo je biti izbran. V skupnosti jih je bilo 12 izbranih, na gori spremenitve so trije še posebej izbrani. Zakaj ravno ta trojica? »Različne razlage skušajo osmisliti takšno Jezusovo izbiro, meni je blizu tista, ki pravi, da je Jezus te tri učence popeljal na goro zaradi besed, ki so jih morali slišati. Očetov glas iz oblaka je namreč spregovoril: Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte,« je izpostavil nadškof Zore.


Jezusovi učenci na svoj način

In če so prvi del, v katerem je Oče Jezusa razodel kot sina, nad katerim ima veselje, poznali že od Jezusovega krsta, pa je bil »Njega poslušajte« posebej namenjen tej trojici. »To so bili možje, ki so bili v zboru dvanajsterih, vendar so ves čas razmišljali nekako po svoje. Bili bi Jezusovi učenci, vendar na svoj način, po svojih zamislih,« pojasnjuje Stanislav Zore.

Jezusovo svarilo in graja

Peter – nadaljuje nadškof – mu ne bi pustil v Jeruzalem, saj se mesijanskemu kralju ne spodobi trpljenje. »Jezus ga je ostro posvaril: Za menoj, satan. V spotiko si mi, ker ne misliš na to, kar je Božje. Pa Jakob in Janez – ko je samarijska vas zavrnila Jezusa na poti v Jeruzalem, sta se razsrdila: Gospod, ali hočeš, da rečeva, naj pade ogenj z neba in jih pokonča? Jezus pa se je obrnil k njima in ju pograjal,« navede nadškof Zore.

Da bi z njim hodili k vstajenju

Peter se je torej moral naučiti biti učenec Gospoda, ki sprejema trpljenje kot odgovor na greh in nasilje, Jakob in Janez pa biti učenca Gospoda, ki s križa ne kliče po maščevanju, ampak moli za odpuščanje. »Spremenitev na gori je tudi za vsakega od nas jasno povabilo k odločitvi, da bomo postali Jezusovi učenci. Da ga bomo v tem postnem času pozorno poslušali, da bi se ob njegovi besedi in v njegovi svetlobi tudi mi spreminjali v tisto čistost božje podobe, ki jo je v nas položil nebeški Oče. Da bi z njim hodili k vstajenju,« je nagovor zaključil ljubljanski nadškof metropolit.

Nalaganje
Nazaj na vrh