Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

poveljnik Mavricij

Objava: 14. 07. 2016 / 07:08
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:44
Ustavi predvajanje Nalaganje

poveljnik Mavricij

Zavetnik: vojakov, trgovcev, pralcev, pleskarjev, klobučarjev, steklarjev, orožarjev, izdelovalcev nožev, tkalcev platna, konj, trte; v bojih, proti protinu, ušesnim obolenjem in obsedenosti, proti obolelosti konj. Je zavetnik švicarske garde, raznih krajev in dinastij, bil je zavetnik svetega rimskega cesarstva.

Med večkrat upodobljenimi in opevanimi je tudi slavna Tebajska legija, znana po svoji hrabrosti, pa tudi pokončni krščanski drži. Vseh 6600 vojakov, skupaj s poveljnikom Mavricijem, je namreč v času Dioklecijanovega preganjanja kristjanov rajši izbrala mučeniško smrt, kot pa da bi darovali poganskim bogovom.

Ime: Izhaja iz latinskega imena Mauritius, ki je izpeljanka iz imena Maurus pomenu »Mavretanec, Maver ali zamorec, črnec«.

Rodil se je leta 250 v Tebah, na območju Luksorja v Gornjem Egiptu,­

umrl pa 22. septembra 286 v Agaunumu v Švici, kjer je danes mesto in opatija St. Maurice (St. Moritz) ob reki Rhoni.

Legija: Tebajska legija je bila znana po svoji izredni hrabrosti, inteligenci in disciplini. Tebajska se je imenovala zato, ker je bilo večina vojakov v njej iz zgornjeegiptovske dežele Tebaide. Štela je 6600 mož, vsi so bili kristjani. Mavricij je bil njihov voditelj v pravem pomenu besede, saj je skrbel za njihovo telesno in duhovno formacijo. Z njimi je jedel, delal, molil in se zabaval; se veselil in trpel.

Pohod: Maksimiljan Herkej, sovladar cesarja Dioklecijana, je povedel svoje čete čez Alpe v Galijo, da bi tam zatrli upor keltskega ljudstva Vagavdov, ki so delali državi velike težave. Po prehodu čez Alpe so se čete utaborile, da bi si odpočile in bi vojaki lahko opravili zahvalno daritev bogovom za uspeh v bitki.

Mučeništvo: Vojaki Tebajske legije so se hoteli tej daritvi izogniti,­ zato so se umaknili v soteske, kjer je danes kraj St. Moritz. Drugo poročilo pravi, da so se tja umaknili zato, ker niso hoteli napasti nedolžnega prebivalstva. Maksimiljan je zahteval, da se vrnejo in darujejo, oni pa so to vztrajno odklanjali. Tako se je začelo njihovo mučeništvo: cesar je dal najprej pobiti vsakega desetega vojaka in to še dvakrat ponovil, dokler ni na koncu na smrt obsodil vso tebajsko legijo.

Tovariši: Poleg Mavricija poznamo imena še nekaterih drugih njegovih tovarišev: Eksupercij, Kandid, Vitalis, Viktor, Inocenc, Aleksander, Gereon.

Zavetnik: vojakov, trgovcev, pralcev, pleskarjev, klobučarjev, steklarjev, orožarjev, izdelovalcev nožev, tkalcev platna, konj, trte; v bojih, proti protinu, ušesnim obolenjem in obsedenosti, proti obolelosti konj. Je zavetnik švicarske garde, raznih krajev in dinastij, bil je zavetnik svetega rimskega cesarstva.

Upodobitve: Upodabljajo ga kot poveljnika (pogosto črne polti) v bojni opremi z zastavo, okrašeno s sedmimi zvezdami ali grbi. Večkrat je upodobljeno tudi njegovo mučeništvo.

Češčenje: Kosti mučencev je dal leta 380 walliški škof Teodor prenesti v njim posvečeno cerkev na kraju mučeništva, iz katere se je v 6. stol. razvil znani samostan St. Maurice.

Pri nas: Posvečena mu je župnijska cerkev v Jurkloštru in še dve podružnici. Na Tolminskem pa so znani sejmi svetega Mavra ali štmavri.

Goduje: 22. septembra, 5. oktobra (koptska Cerkev), 27. decembra (pravoslavna Cerkev).

Pregovori: »Če Mavricija dan sonce posije, pozimi huda sapa brije. Mavricija dan jasno nebo, pozimi hudo brije.«



Nazaj na vrh