Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Požar pred cerkvijo in samostanom

Za vas piše:
K. C.
Objava: 19. 06. 2015 / 07:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Požar pred cerkvijo in samostanom

Požar pred cerkvijo in samostanom

Preteklo noč je v Galileji skupina ekstremistov podtaknila požar pred samostanom in cerkvijo, zgrajeno na mestu, kjer je Jezus pomnožil kruh in ribe.

Preteklo noč je v mestu Tabgha v Galileji pri Genezareškem jezeru skupina neidentificiranih ekstremistov podtaknila požar pred cerkvijo, ki je bila zgrajena na mestu, kjer je po izročilu Jezus pomnožil kruh in ribe.
Malce po tretji uri zjutraj je eden izmed redovnikov opazil dva velika požara: gorelo je pred cerkvijo in pred samostanom, je za Radio Vatikan povedal p. Nicodemo, benediktinski redovnik, čigar skupnost živi v Tabghi. Redovniki in osem prostovoljcev, skoraj vsi stari okrog 20 let, so takoj začeli gasiti požar, čez 20 minut pa so prišli tudi gasilci. 80-letni redovnik in 20-letna prostovoljka sta bila odpeljana v bolnišnico zaradi suma zastrupitve z dimom. Poleg velike materialne škode o. Nicodemo poroča tudi o protikrščanskem napisu na samostanskem zidu.

Sama cerkev ni bila poškodovana, uničen pa je prostor pred njo, kjer je bilo preddverje. To je popolnoma zgorelo, je pojasnil pater Nicodemo in izrazil prepričanje, da je bil požar podtaknjen. A to ni prvi napad na krščansko cerkev v Izraelu. Lani je bil na zadnji dan papeževega obiska v Jeruzalemu podtaknjen požar v cerkvi Marijinega vnebovzetja. »Naše premoženje je drugič gorelo. Vsakodnevno smo izpostavljeni nasilju, pljuvajo po nas, napadajo nas z besedami, pišejo po zidovih,« je povedal pater, »ampak to je nekaj novega, to je vrhunec nasilja nad kristjani.«

Težko je pojasniti, kaj se dogaja. To bi morali vprašati policijo, je še dodal p. Nicodemo. »Naša naloga je, da smo tu in molimo, služimo romarjem. Predpostavljam lahko, da v izraelski družbi obstajajo fundamentalistične skupine, ki se bojujejo proti demokraciji, verski svobodi in proti človeškemu dostojanstvu. Medtem ko imamo z ene strani neverjetno nasilje, z druge pa veliko solidarnost, lahko rečemo, da obstaja civilna družba, ki obsoja takšno obnašanje in nasilje nad svetimi kraji. Na mesto požara so namreč prišli številni judje, muslimani, kristjani in drugi, da bi pokazali solidarnost.

Foto: splet

Vir: IKA, foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh