Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Požari divjajo v več državah južne Evrope, v Angliji pričakujejo 40 stopinj

Za vas piše:
M. M.
Objava: 16. 07. 2022 / 16:14
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2022 / 16:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Požari divjajo v več državah južne Evrope, v Angliji pričakujejo 40 stopinj
Požari na Portugalskem. FOTO: Zajem zaslona/Youtube

Požari divjajo v več državah južne Evrope, v Angliji pričakujejo 40 stopinj

V več krajih na Portugalskem, Španiji, Franciji in Grčiji se gasilci spopadajo z ognjenimi zublji. Na severu Portugalskem je med gašenjem požara v nesreči umrl pilot. Po navedbah tujih medijev je v Španiji, kjer temperature vztrajajo pri 40 stopinjah ali še malo čez, je v zadnjih dneh umrlo 237 ljudi.

Po poročanju portugalskih oblasti je 38-letni pilot, ki je sodeloval pri gašenju požara v kraju Torre de Moncorvo blizu španske meje, v petek izgubil življenje, ko se je njegovo letalo Fire Boss zrušilo po zajemanju vode iz reke Duero.

Na Portugalskem uničenih 38 tisoč hektarov zemljišč

Po oceni portugalskem civilne zaščite so požari letos uničili že 38.000 hektarjev zemljišč, kar je večja površina, kot so jo požari prizadeli v celotnem letu 2021. Z informacijskega sistema Evropske komisije za gozdne požare (Effis) pa so letos na območju celotne EU zabeležili rekorden obseg požarov, je poročala STA. Od 1. januarja do 16. julija je ogenj uničil že 346.000 hektarjev gozdnatih območij, kar je trikrat več od povprečja zadnjih 16 let za omenjeno obdobje.

Evakuacija več kot 3000 ljudi v kraju Mijas v Španiji

V Španiji so zaradi obsežnega požara v kraju Mijas v bližini obale Costa del Sol preventivno evakuirali več kot 3000 ljudi. Reševalne službe se borijo tudi s požari v bližini nacionalnega parka Monfrague v Extremaduri ter severneje v Kastilji in Leonu ter Galiciji.

V Bordeauxu v ponedeljek pričakujejo 42 stopinj

Na francoski atlantski obali južno od Bordeauxa po večdnevnem gašenju enega od dveh velikih gozdnih požarov upajo, da se bo ta končno umiril. Nenadzorovano pa se širita še dva požara na jugozahodu Francije, ki sta zajela skupno 9000 hektarjev površin in zaradi katerih je bilo potrebno evakuirati 12.000 ljudi. V Bordeauxu sicer vremenoslovci za jutri napovedujejo 39, v ponedeljek pa kar 42 stopinj.

V Bibioneju turisti pred ognjem zbežali v morje

V severnoitalijanskem obmorskem letovišču Bibione pa je v petek zaradi gozdnega požara v morje zbežalo več turistov, ki jih je nato rešila obalna straža.

Vročinski val ne popušča

Južno Evropo je zajel silovit vročinski val, ki ga torej spremljajo gozdni požari in novi temperaturnimi rekordi. Tudi v osrednji Angliji v ponedeljek lahko pričakujejo temperature do skoraj 40 stopinj, zato so tamkajšnje oblasti izdale rdeče vremensko opozorilo.

Kupi v trgovini

Razprodano
V sreči in nesreči, v Bogu
Drugi priročniki
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh