Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pozitivna bilanca konference o rasizmu

Objava: 28. 04. 2009 / 09:55
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pozitivna bilanca konference o rasizmu

Nadškof Silvano Tomasi, diplomatski predstavnik Svetega sedeža na konferenci Združenih narodov o rasizmu, ki je minuli teden potekala v Ženevi, je konferenco označil kot ‘korak naprej’ v boju proti rasnemu razlikovanju in nestrpnosti.

Zdaj gre za to, da razvijemo potrebno politično voljo za uresničitev doseženih dogovorov na nacionalni ravni, je ob koncu konference povedal vodja vatikanske delegacije nadškof Tomasi v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress.

Vatikan si želi, da bi se uredil položaj preganjanih kristjanov v Indiji in drugod po svetu, poleg tega pa nevarnost novega rasnega razlikovanja vidijo tudi v reproduktivni medicini, v mednarodni trgovini z ljudmi in v diskriminaciji ilegalnih priseljencev. Po vsem svetu predstavljajo kristjani največjo skupino diskriminiranih vernikov, je poudaril Tomasi. Poznavalci govorijo o 200 milijonih ljudi, katerih človekove pravice so kratene zaradi njihovega krščanstva.

Tomasi je obžaloval izjavo iranskega predsednika Ahmadinejada, ki je svetovno javnost odvrnila od dejanske vsebine konference. Obenem je pojasnil, zakaj je Ahmadinejadov govor poslušal do konca in ni sledil ostalim diplomatom, ki so zapustili dvorano, ko je govor iranskega predsednika zašel v izzivalne vode. Po besedah nadškofa Tomasija je ‘potrebno slišati tudi drugačna mnenja, s čimer ohranimo svobodo govora’. Mejo pa vendarle prestopimo, če s svojim govorom podžigamo sovraštvo, je dodal Tomasi.

Nadškof je zavrnil ocene, da Vatikan ni dovolj ostro obsodil govora iranskega predsednika, da ne bi skalil prijateljskega ozračja pred papeževim potovanjem v Sveto deželo. Judje, ki so se udeležili ženevske konference, so ‘vatikanski komentar ekstremističnih izjav dobro sprejeli’, je poudaril Tomasi in izrazil svoj dvom, da poročanje medijev podaja resnično sliko razmer. ‘Že samo dejstvo, da papež potuje v Izrael, je znak naklonjenosti, želje po dialogu in prijateljstvu z Izraelom in z judi širom po svetu,’ je zaključil Tomasi.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh