Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pozitivna prva ocena papeževega obiska na Hrvaškem

Objava: 07. 06. 2011 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pozitivna prva ocena papeževega obiska na Hrvaškem

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Lombardi sprejem Benedikta XVI. na Hrvaškem ocenjuje kot 'izrednega in optimalnega'.

Kot 'izreden in optimalen' ocenjuje vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi sprejem papeža Benedikta XVI. na Hrvaškem s strani tamkajšnjih državnih voditeljev. Dvodnevni obisk je potekal v 'izredno pozitivnem ozračju', je p. Lombardi povedal na nedeljski tiskovni konferenci v Zagrebu.

P. Lombardi je spomnil, da hrvaški predsednik Ivo Josipović svetega očeta ni sprejel le na letališču in se z njim sestal na državniškem pogovoru, pač pa je prisluhnil tudi papeževemu govoru v zagrebškem narodnem gledališču, se udeležil molitvenega bdenja z mladimi na osrednjem zagrebškem trgu ter prisostvoval slovesni sveti maši na zagrebškem hipodromu, ki se je je udeležilo okoli štiristo tisoč ljudi.

Tudi predsednica vlade Jadranka Kosor in številni ministri so se udeležili različnih prireditev ob papeževem obisku. V središču pogovorov Benedikta XVI. s državnimi voditelji in hrvaškimi škofi sta bili po navedbah p. Lombardija tematiki družine in vzgoje.

Na svetega očeta je poseben vtis naredilo molitveno bdenje mladih hrvaških katoličanov minulo soboto zvečer v središču Zagreba, je še pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik. Benedikt XVI. je bil posebej navdušen nad tišino in zbranostjo, ki sta vladali med molitvijo. V luči morebitne razglasitve blaženega kardinala Alojzija Stepinca (1898-1960) za svetnika pa je p. Lombardi povedal, da trenutno ni nikakršnih novosti in da postopek poteka po ustaljenem redu.

Vatikanski tiskovni predstavnik je še poudaril, da Benedikt XVI. v svojih govorih zavestno ni izpostavil teme, ki na Hrvaškem še vedno velja za 'vroče železo', namreč vojnega (1991-95) in povojnega časa, vprašanje pravic manjšin in sožitje različnih verstev in narodnosti. Hvala Bogu je položaj danes precej drugačen kot pred dvajsetimi leti, je dejal p. Lombardi.

Na vprašanje časnikarjev, zakaj tokrat papež ni podrobneje spregovoril o vprašanju ekumenizma, o pravoslavju in spravi v jugovzhodni Evropi – v nasprotju s svojim predhodnikom, papežem Janezom Pavlom II., ki je med svojimi potovanji na Hrvaško v letih 1994, 1998 in 2003 te teme izpostavljal, - je p. Lombardi pojasnil, da je bilo za papeža Benedikta XVI. tokrat pomembno osebno srečanje s predstavniki pravoslavja, judovstva in islama v zagrebškem narodnem gledališču minulo soboto.

Tematski poudarek tako sobotnih kot tudi nedeljskih nagovorov je bila potreba po vzgoji vesti, ki je nujna od najzgodnejšega otroštva dalje. Benedikt XVI. namreč največjo nevarnost za družbo vidi v subjektivizmu.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh