Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poziv k darovanju za pariško Notre-Dame

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 06. 2021 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2021 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poziv k darovanju za pariško Notre-Dame

Poziv k darovanju za pariško Notre-Dame

Pariška nadškofija želi zbrati potrebna sredstva za notranjo obnovo svetišča: orgel, pohištva in osvetljave.

Pariška stolnica Naše Gospe FOTO: Vatican Media

Pariška nadškofija je objavila nov poziv za zbiranje darov v višini šestih milijonov evrov, ki jih potrebuje še za obnovo notranjosti stolnice Naše Gospe, močno poškodovane v požaru pred dvema letoma. Ta sredstva namreč niso predvidena v narodni obnovitveni kampanji za znamenito svetišče, po navedbah avstrijskega Kathpressa poročajo francoski mediji.

Stolnica Naše Gospe je od francoske revolucije naprej v lasti države, ki je pristojna tudi za njeno vzdrževanje; notranja oprema svetišča pa je v pristojnosti nadškofije. V obnovo notranjosti med drugim sodi prenova orgel, pohištva, osvetljave in ozvočenja. »Stolnico želimo v 21. stoletju upravljati ob ohranjanju njene istovetnosti in v duhu krščanskega izročila,« je po navedbah francoskih medijev izjavil pariški nadškof Michel Aupetit. Tudi umetniki so povabljeni, naj za obnovo notranjosti pariške znamenitosti darujejo svojo ustvarjalnost in lastna dela.

Od požara aprila 2019 je bilo s pomočjo štirih ustanov zbranih skupno več kot 800 milijonov evrov za obnovo svetišča, ki je od ognjene tragedije zaprto za obiskovalce. Francoski predsednik Emmanuel Macron si želi, da bi bila obnovitvena dela zaključena že leta 2024, vendar strokovnjaki ocenjujejo, da je ta cilj prezahteven. Po utrditvenih delih na obstoječi stavbi naj bi se konkretna obnova začela v letošnjem poletju.

Za jutri napovedano prvo bogoslužje v notranjosti svetišča

Jutri naj bi v stolnici Naše Gospe obhajali prvo bogoslužje po uničujočem požaru, ki pa ne bo dostopno za javnost, poroča nemški spletni portal kath.net. Sveto mašo bo daroval nadškof Aupetit, datum pa v francoskih bogoslužnih knjigah zaznamuje obletnico posvetitve oltarja v stolnici 16. junija 1989, ki jo je opravil tedanji pariški nadškof kardinal Jean-Marie Lustiger (1926–2007).

Jutrišnje bogoslužje predvidoma ne bo dostopno za vernike zaradi varnostnega tveganja, saj kljub utrditvenim delom še vedno obstaja določena stopnja nevarnosti za obisk notranjščine.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh