Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poziv k poboju kristjanov

Za vas piše:
B. Š. / Foto: F. P.
Objava: 01. 02. 2013 / 09:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poziv k poboju kristjanov

Kristjanofobija na Slovenskem očitno dobiva nove razsežnosti – tudi s grafitarskimi pozivi h »klanju« kristjanov.

V Ljubljani na Zaloški cesti so – za zdaj neznani storilci – na poslovni stavbi enega izmed diskontnih trgovcev napisali poziv k fizičnem obračunu s kristjani.

Napis »Kristjani – klali smo vas 1945 – klali vas bomo 2013« je brez dvoma sovražnogovorno netenje nestrpnosti na podlagi verske pripadnosti, torej dejanje, ki ga izrecno prepoveduje slovenske ustava.

Ta namreč v 63. členu jasno pravi: »Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Protiustavno je vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.«

Protikrščanski »grafit« nosi vse prvine, ki jih omenja ta ustavni člen: pozivanje k verskemu sovraštvu ter spobdujanje k nasilju in vojni. Omenjanje letnice 1945 namreč jasno sugerira ravnanja, ki so bila posledica komunistične revolucije in z njo spodbujene državljanske vojne. Očitno želijo nekateri ta ravnanja ponoviti v letu 2013.

Odziv nadškofa Stresa

Do grafita se je na današnji tiskovni konferenci, sicer povečeni nominaciji misijonarja Petra Opeke za Nobelovo nagrado za mir ter začetku postopkov za prekop škofa Gregorija Rožmana iz ZDA v Slovenijo, opredelil tudi ljubljanski nadškof dr. Anton Stres.

Po njegovih besedaj gre za zaskrbljujoč pojav, ob katerem upa, da je to delo kakšnega nerazsodnega, moralno pomankljivo ozaveščenega posameznika, čeprav je lahko tudi izraz splošnejšega ozračja v družbi, ki prihaja do izraza predvsem v anonimnih komentarjih na spletnih forumih. Nadškof Stres zato take pojave jemlje predvsem kot poziv, da bi v vsakdanji govorici uporabljali besede, ki bi bile daleč od sovražnega govora.

Napis, ki poziva k »klanju« kristjanov leta 2013, kot se je to dogajalo leta 1945, po nadškofovem prepričanju zasluži obsodbo; dr. Stres upa, da se bodo odzvale ustrezne institucije, predvsem pa, da se »bomo zavedli, da je naša naloga, delovati k pomritivi in ne k razplamtevanju strasti«.

Policija obveščena

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA potrdili, da so že prejeli prijavo, ki se nanaša na grafit ob Zaloški cesti. Policisti še zbirajo obvestila, so pa navedli, da grafit kaže znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh