Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poziv novi generaciji katoliških politikov

Objava: 21. 07. 2010 / 14:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poziv novi generaciji katoliških politikov

Italijanski škofje menijo, da bi morala v ospredje narodne politike stopiti nova generacija katoliških politikov, ki bi Italijo popeljala iz trenutne kulturne krize.

Italijanski škofje menijo, da bi morala v ospredje narodne politike stopiti nova generacija katoliških politikov, ki bi Italijo popeljala iz trenutne kulturne krize, je dejal predsednik Italijanske škofovske konference.

Kardinal Angelo Bagnasco, genovski nadškof, je za vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano' opisal položaj v Italiji in pojasnil, zakaj so ključno vlogo v morebitni rešitvi igrajo prav predani katoliški laični voditelji. Kardinal obžaluje, da zanimanje za dejavno udejstvovanje v politiki vidno upada, vedno težje je najti skupne točke v korist celotnega naroda, posamezniki raje poskrbijo zase brez kakršne koli perspektive.

V luči teh dejstev kardinal poziva 'novo generacijo Italijanov in katoličanov, ki se jim kljub težavam v sodobni kulturi javno služenje zdi pomembna in vzvišena naloga, da prevzamejo odgovornost za usodo vseh sodržavljanov'. Katoličani, ki se tega zavedajo, so po njegovem mnenju svoje najboljše zamisli, pobude in svoj čas pripravljeni deliti za javni blagor.

Kardinal Bagnasco je spregovoril tudi o pomanjkanju katoliške etike na političnem prizorišču in težavo označil ne kot stvar političnega zastopanja, pač pa bolj kot 'problem osebne intregritete'. Po njegovem mnenju družba zdaj še posebej potrebuje laike, ki so se pripravljeni naučiti živeti Božje skrivnosti in delovati v dobro temeljnih vrednot, kot so svoboda, resnica in vest. Sedeminšestdesetletni prelat je prepričan, da družba potrebuje može in žene, katerih življenjska pot ne sledi le stremljenju za lastnim ugodjem, pač pa so pripravljeni izpolnjevati Božji načrt za človeštvo, kar bo zagotovo pritegnilo občudovanje, celo med tistimi, ki zagovarjajo drugačne ideologije.

Po kardinalovih besedah eno večjih težav v sodobni družbi predstavlja brezposelnost in z njo povezane skrbi, ki pestijo tudi vernike. Pravi, da vsak dan srečuje veliko število ljudi, ki so brez dela in da deli bolečino z vsemi, ki se komaj prebijajo iz meseca v mesec. Nekaterim družinam je trenutni ekonomski položaj sicer prinesel pozitivno prilagajanje, saj so morale pokazati svojo iznajdljivost in omejiti nenehno potrošnjo, s čimer se je zmanjšala tudi količina odpadkov. Obstaja pa skupina ljudi, ki težko kar koli prihrani, in za njih je življenjski vsakdan občutno težji.

Kardinal predlaga ‘merila gospodarske enakosti’, v okviru katerih bi vsak prispeval po svojih zmožnostih, politiki pa bi pogovor o tej temi morali načeti v duhu povezovanja ‘politične svobode, gospodarske pravičnosti in socialne združljivosti’. Cerkveni dostojanstvenik je spregovoril še o izgubljenem čutu za narodno edinost. Pogled v zgodovino po njegovem mnenju dokazuje vrednost ‘krepostnega mehanizma sodelovanja’. Zato bi morala trenutna kriza Italijo spodbuditi k preporodu, k ponovnem odkrivanju lastnih korenin.

Na fotografiji: kardinal Angelo Bagnasco

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh