Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pozivi k pomoči v Sveti deželi in ostre obsodbe stopnjevanega verskega sovraštva

Za vas piše:
P. G.
Objava: 04. 11. 2023 / 13:38
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2023 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pozivi k pomoči v Sveti deželi in ostre obsodbe stopnjevanega verskega sovraštva
Ob takšnem sovraštvu je treba potrditi nekatere temeljne resnice. FOTO: Pexels

Pozivi k pomoči v Sveti deželi in ostre obsodbe stopnjevanega verskega sovraštva

Medtem ko krvava vojna v Sveti deželi ne popušča, je napetost čutiti tudi drugod po svetu. V teh dneh se pojavljajo pozivi k pomoči v Sveti deželi in tudi vse glasnejše obsodbe verskega sovraštva, ki se v zadnjih tednih opazno stopnjuje.

Po tem ko je med napadom Hamasa na izraelski strani umrlo preko 1400 ljudi, večinoma civilistov, med njimi tudi več kot 200 tujcev, je bilo od začetka operacije v Gazi ubitih nad 9200 Palestincev. Ameriški in arabski voditelji pritiskajo na Izrael, naj vsaj za kratek čas ustavi napade, da bi pomagali civilistom.

Izraelska vojska pripravljena tudi na meji z Libanonom

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je vse glasnejše pozive k prekinitvi ognja doslej zavračal, češ da bi to pomenilo predajo Hamasu. Izraelska vojska je danes sporočila, da so, potem ko je vodja libanonskega gibanja Hezbolah včeraj pohvalil napade na Izrael, njene sile v visoki pripravljenosti tudi na meji z Libanonom.

Predsednik Karitas Libanon Michel Abboud ob stopnjevanju vojne predvideva, da bo prišlo do množičnega razseljevanja, zato poziva k nujni medicinski pomoči, hrani in zatočišču. Mnogi Libanonci, ki živijo ob meji, namreč že zapuščajo domove.

Telefonski pogovor papeža s palestinskim predsednikom 

Papež Frančišek je v četrtek popoldne po telefonu govoril s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ki se je papežu zahvalil za njegova prizadevanja za izgradnjo miru in ga pozval, naj si še naprej prizadeva za prekinitev ognja. Poudaril je, da je treba civilistom prihraniti grozote vojne, in opozoril na nujnost vzpostavitve stalnih humanitarnih koridorjev za dostavo zdravil in hrane ter oskrbo Gaze z vodo in elektriko.

Civilistom je treba prihraniti grozote vojne.

Patriarh Pizzaballa poziva k pomoči Cerkvi v Sveti deželi

Kardinal Pierbattista Pizzaballa, jeruzalemski latinski patriarh, je včeraj objavil nujni poziv, v katerem prosi za finančno podporo njegovi škofiji, ki pomaga ljudem v Gazi in drugim, ki trpijo zaradi posledic vojne v Sveti deželi, da bi latinski patriarhat v Jeruzalemu lahko pomagal prizadetim.

Kardinal Pierbattista Pizzaballa, jeruzalemski latinski patriarh. FOTO: Vatican Media

V svojem sporočilu je opozoril na dejstvo, da vojna poleg smrti, uničenja in lakote v Gazi povzroča tudi izgubo delovnih mest in ekonomske težave za številne družine drugod po Sveti deželi, zlasti v Betlehemu. »Soočamo se s krizo, ki zadeva nešteto družin različnih veroizpovedi in vse naše ustanove, vključno s šolami, bolnišnicami in župnijami,« je zapisal patriarh Pizzaballa. »Prosim, pomagajte nam, da bomo lahko konkretno prispevali k spremembam in ustvarili potrebno okolje, da bomo v tej družbi, zaznamovani s sovraštvom, ponovno zasejali semena zaupanja, upanja in ljubezni. Bodite prepričani o moji molitvi in hvaležnosti za vsakega od vas!«

Združeni narodi: stop strupeni in sovražni retoriki

Predstavnik Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je danes izrazil obžalovanje zaradi močnega porasta sovraštva po svetu, vključno z antisemitizmom in islamofobijo, odkar se je začela vojna med Izraelom in Hamasom. »Priča smo močnemu porastu sovražnega govora, nasilja in diskriminacije, poglabljanju družbenih zlomov in polarizacije ter odrekanju pravic do svobode izražanja in mirnega zbiranja,« je opozoril v izjavi. »Od Judov in muslimanov sem slišal, da se ne počutijo varne, in to me žalosti,« je dodal.

Priča smo močnemu porastu sovražnega govora, nasilja in diskriminacije, poglabljanju družbenih zlomov in polarizacije.

Obsodil je tudi »vnetljivo, strupeno in sovražno retoriko«, ki jo uporabljajo politični voditelji. »Tok sovražnega jezika, ki se uporablja, tudi na družbenih omrežjih, je odvraten,« je opozoril. »Mednarodno pravo človekovih pravic je glede tega jasno. Prepovedano je vsakršno spodbujanje narodnega, rasnega ali verskega sovraštva, ki pomeni spodbujanje k diskriminaciji, sovražnosti ali nasilju,« je sklenil.

Ameriški škofje: vsako človeško življenje ima neizmerno vrednost

Na naraščajoče versko sovraštvo v ZDA so se odzvali tudi ameriški škofje in obsodili versko nasilje ter spomnili, da je »sovraštvo do bližnjega hud greh proti Bogu«. Newyorški kardinal Timothy M. Dolan, predsednik Odbora za versko svobodo pri Konferenci katoliških škofov ZDA, je opozoril: »V zadnjih dneh smo tu, v Ameriki, kjer že več sto let mnogi iščejo zatočišče pred verskim preganjanjem, priča izbruhom verskega sovraštva, ki pretresajo vest,« je zapisal.

Kardinal Timothy Dolan. FOTO: David Dee Delgado/Vatican News

Opozoril je zlasti na tragičen umor šestletnega muslimanskega dečka v Chicagu in na poročila, da se obtoženi za zločin opredeljuje kot katoličan. »Nič ne bi moglo biti bolj nasprotno nauku naše Cerkve kot domnevni zločin tega moškega,« je izjavil.

Ob ugotovitvi, da mnogi praznujejo »brutalne teroristične napade 7. oktobra«, je kardinal Dolan dodal, da se »naši judovski bratje in sestre upravičeno bojijo za svoja življenja«. Ob takšnem sovraštvu je treba potrditi nekatere temeljne resnice, kot je resnica, da ima vsako človeško življenje enako neizmerno vrednost, je dodal. Sporočilo je sklenil s pozivom h kesanju tistih, katerih srca je zajelo sovraštvo, in ljudi dobre volje spodbudil, naj se »pogumno zavzamejo za mir«.

Nalaganje
Nazaj na vrh