Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poznate pobožnost, ki je nadaljevanje molitve križevega pota?

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 12. 04. 2023 / 07:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2023 / 08:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poznate pobožnost, ki je nadaljevanje molitve križevega pota?
Prva Via Lucis na Madžarskem. 14. postaj pri salezijanski materni hiši v Péliföldszentkeresztu so blagoslovili 14. septembra 2022. FOTO: Zajem zaslona

Poznate pobožnost, ki je nadaljevanje molitve križevega pota?

Če nam pri poglabljanju v Kristusov pasijon pomaga molitev križevega pota (via crucis), se skrivnosti njegovega vstajenja približamo s pobožnostjo, imenovano pot luči (via lucis).

Vsem nam je dobro poznana ljudska pobožnost križevega pota, ki jo molimo ob petkih, v Sloveniji pa tudi ob nedeljah v postnem času in ob njej premišljujemo o pomenu Jezusovega trpljenja. Nekoliko manj znano pa je, da se po štiridesetih dneh posta, ko praznujemo in se veselimo njegovega vstajenja in zmage nad smrtjo, ta pobožnost lahko nadaljujem.

14 postaj od vstajenja do binkošti

Pot luči predstavlja nadaljevanja križevega pota, je pobožnost, ki jo prav tako sestavlja 14 postaj. Pri njih se namesto Kristusovega trpljenja in smrti spominjamo dogodkov od vstajenja do binkošti. Pobožnost nas spominja, da je Jezus ni le trpel in umrl za nas, temveč da je resnično vstal in živel.  Je odličen način, da bolje ozavestimo najpomembnejši dogodek naše vere in pustimo vstalemu, zmagovitemu Odrešeniku, da se prek molitve in Božje besede zares naseli v naših srcih. Kot naroča Pavel: »Spominjaj se Jezusa Kristusa, ki je bil obujen od mrtvih, Davidovega potomca, kakor sem oznanjal v svojem evangeliju.« (2 Tim 2,8) 

Besedilo pobožnosti pot luči najdete na spodnji povezavi: Via Lucis.docx

Salezijanska ideja

»Ideja, da bi premišljevanje križevega pota, ki se običajno zaključi s položitvijo Kristusovega telesa v grob, nadaljevali s postajami vstajenja, se je porodila v salezijanskem redu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, prvič pa je bila pot luči obhajana leta 1990 v katakombah sv. Kalista v Rimu,« pojasnjuje Urban Šifrar, vodja organizacije pobožnosti, h kateri nocoj v cerkev Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani vabi Katoliška mladina.

Prve upodobitve postaj za pot luči, pa je izdelal italijanski kipar Giovanni Dragoni, in sicer za baziliko Vstalega Odrešenika na Colle don Bosco (Torino, Italija), je poročala Aleteia. Dragoni je izdelal tudi set drugih štirinajstih postaj, ki so kovinski odlitki, ki se danes nahajajo v katakombah sv. Kalista v Rimu. 

Kako pobožnost poteka

Pobožnost poteka podobno kot križev pot: z branjem Božje besede, ki nas spomni na dogodke posameznih postaj, ob tem pa še kratko razmišljanje in molitev.

Katoliška mladina na pobožnost pot luči vabi nocoj, 12. aprila, ob 21. uri v cerkvi Srca Jezusovega (Tabor). Odprto za vse, posebej za študente.

Nalaganje
Nazaj na vrh