Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pozor, tudi v naravi se dogajajo čudeži

Objava: 22. 07. 2009 / 08:48
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pozor, tudi v naravi se dogajajo čudeži

Raziskovalni tabori za mlade iz vse Slovenije

Na mladih svet stoji in tega se v inštitutu Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, dobro zavedamo. V okviru izobraževalnega programa 'Kapljice znanosti' organiziramo poletne raziskovalne tabore za mlade. V tem tednu se odvija zadnji, četrti tabor v Rakovem Škocjanu. Taborov se skupaj udeležuje 55 učencev, dijakov in študentov iz vse Slovenije.

S programom Kapljice znanosti želimo mlade navdušiti za znanstveno-raziskovalno delo ter jih hkrati spodbuditi k aktivnemu varstvu narave, še posebej celinskih voda. Prvi trije tabori so se odvijali na Goričkem, ob reki Kolpi in ob reki Soči. Zadnji, četrti tabor za učence in dijake poteka v Rakovem Škocjanu. Dnevi nam minevajo ob raziskovanju naravne in kulturne dediščine. Preučujemo močvirske in vodne rastline, evrazijsko vidro, ptice, kačje pastirje, dvoživke, dnevne in nočne metulje, analiziramo kemijsko in ekološko stanje voda itd. Na taboru ne manjkajo niti umetniške delavnice ter orientacijske in športne igre, kot sta lov na lisico in odbojka. Večere preživljamo v družbi gostov, uveljavljenih raziskovalcev. Ti mladim predstavijo svojo življenjsko pot, ki jih je pripeljala do znanstveno-raziskovalnega dela. Obiskali so nas predstavniki Krajinskega parka Goričko, entomolog mag. Stane Gomboc, ekologinja Marjana H. Adamič, gozdar mag. Bojan Kocjan, naravoslovni fotograf in gozdar mag. Hrvoje Oršanić, biologa prof.dr. Kazimir Drašlar in prof.dr. Peter Stušek.

Več o vseh aktivnostih izobraževalnega programa Kapljice znanosti si lahko preberete tudi na spletni strani http://izobrazevanje.lutra.si/. Program je finančno podprlo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. V programu sodelujemo tudi z ekošolami.

»Pozor, tudi v naravi se dogajajo čudeži« je misel učenke Katje Roze, s katero je strnila svoje vtise s tabora na Goričkem. V sodobnem času človekove vse pogostejše odtujenosti od narave je čudenje naravi in pojavu življenja morda najboljša popotnica za trajnostno prihodnost.

Novico pripravil:
dr. Gregor Torkar
LUTRA, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine
E-pošta: gregor@lutra.si
Tel.: 031 370 151
http://izobrazevanje.lutra.si/
http://www.lutra.si/

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh