Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praga: Iz programa umaknili opero ruskega skladatelja Čajkovskega

Za vas piše:
A. R.
Objava: 25. 03. 2022 / 09:25
Oznake: Kultura, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2022 / 09:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praga: Iz programa umaknili opero ruskega skladatelja Čajkovskega
V Pragi so iz programa umaknili eno delo ruskega skladatelja Čajkovskega, delo Čeveljčki, Labodje jezero medtem ostaja. FOTO: Wikipedia

Praga: Iz programa umaknili opero ruskega skladatelja Čajkovskega

Češko Narodno gledališče v Pragi bo zaradi ruskega napada na Ukrajino iz svojega programa umaknilo opero ruskega skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega Čeveljčki. Kot so pojasnili, ne gre za bojkot ruske kulture, a zaradi zgodovinskega konteksta ne želijo »podpreti zgodbe o velikem ruskem imperiju«.

V razmerah, ko Rusija vodi agresivno vojno proti Ukrajini in postavlja imperialne zahteve, »na žalost pride v ospredje zgodovinski kontekst, v katerem se dogaja opera Čajkovskega in postane občutljiva tema, pri kateri si ni mogoče zatiskati oči, da gre zgolj za pravljico«, je dejal umetniški vodja Opere v Narodnem gledališču Per Boye Hansen.

Dodal je, da je popolnoma neprimerno, da bi propagandi v korist ruskega predsednika Vladimirja Putina dali najmanjšo priložnost za zlorabo umetnosti v luči opravičevanja zločinskih namenov in dejanj ruskega političnega vodstva, tuje tiskovne agencije povzema STA.

Druga ruska dela ostajajo na programu

Tiskovni predstavnik Narodnega gledališča Tomaš Stanek je sporočil, da podpirajo Ukrajino in spoštujejo odločitev ustvarjalcev, da ne podprejo zgodbe o velikem ruskem imperiju. Na programu praškega Narodnega gledališča in njegove Opere ostajajo druga dela ruskih avtorjev, kot so Idiot Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, Labodje jezero Čajkovskega in Pepelka Sergeja Prokofjeva.

Kupi v trgovini

V uroku Julijcev
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh