Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pranje denarja v Vatikanu?

Objava: 22. 09. 2010 / 07:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pranje denarja v Vatikanu?

Tudi številni slovenski mediji poročajo o preiskavi italijanskih finančnih oblasti, ki se osredinja na domnevno pranje denarja v vatikanski banki Instituto per le Opere di Religione (IOR).

Slovenska tiskovna agencija je poročala, da so Italijanski organi pregona iz skladov vatikanske banke Instituto per le Opere di Religione (IOR) zaplenili 23 milijonov evrov, uvedli pa so tudi preiskavo proti predsedniku banke Ettoreju Gottiju Tedeschiju in njenemu glavnemu direktorju Paolu Ciprianiju, ker naj bi kršila zakonodajo, ki se nanaša na boj proti pranju denarja in od bank zahteva, da razkrijejo podatke o finančnih transakcijah. Agencije poročajo, da so pristojne oblasti začasno zaplenile denar iz skladov IOR in finančne ustanove Credito Artigiano.

STA se v svojem poročilu sklicuje na italijanske medije, ki so v preteklosti navajali podatke, da preiskovalci sumijo, da naj bi subjekti s svojo fiskalno rezidenco v Italiji zlorabljali IOR tako, da so prekrili poneverbe ali davčne utaje. IOR upravlja s transakcijskimi računi verskih rodov in katoliških združenj in uživa koristi od statusa offshore, ki ga ima Vatikan.

Vatikansko državno tajništvo je v včerajšnji izjavi predsednika IOR Tedeschija – na čelo te banke je bil imenovan septembra 2009, prej pa je bil predstavnik španske banke Santander v Italiji – vzelo v bran. Vatikanski predstavniki so izrazili osuplost in presenečenje zaradi preiskave pravosodnih organov in finančne policije ter poudarili, da so bili vsi potrebni podatki glede domnevno sumljivih transakcij – šlo naj bi za transferje, ki izvirajo in same banke IOR – že na voljo Banki Italije. Banka IOR pri zagotavljanju preglednosti poslovanja sicer tesno sodeluje tudi z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in mednarodno delovno skupino za bolj proti pranju denarja (Gafi). Kot je poročal New York Times, predstavniki Banke Italije pravijo, da so preiskavo v IOR uvedli na podlagi direktive Evropske zveze.

Zgodba je medijsko še toliko bolj zanimiva, ker je Etorre Gotti Tedeschi (na fotografiji) po nekaterih navedbah član prelature Opus Dei. Med drugim je sodeloval tudi pri oblikovanju osnutka socialne okrožnice papeža Benedikta XVI. Ljubezen v resnici (Caritas in Veritate).

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh