Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravica do izbrisa iz krstne knjige – kaj pravi sodišče?

Objava: 16. 12. 2021 / 10:55
Oznake: Krst
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2021 / 11:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pravica do izbrisa iz krstne knjige – kaj pravi sodišče?
Po ugotovitvah informacijskega pooblaščenca, ki jih je potrdilo tudi sodišče, gre pri vodenju osebnih podatkov v krstnih knjigah za obdelavo, ki je potrebna za namene arhiviranja v javnem interesu. FOTO: Tatjana Splichal

Pravica do izbrisa iz krstne knjige – kaj pravi sodišče?

Kot so sporočili s Slovenske škofovske konference (SŠK), je upravno sodišče s sodbo potrdilo odločbo informacijskega pooblaščenca, da posameznik s sklicevanjem na pravico do izbrisa iz člena 17 Splošne uredbe (pravica do pozabe) ne more doseči izbrisa svojih osebnih podatkov iz krstne knjige, ki jo upravlja Katoliška cerkev.

Šlo je za konkreten primer, ko je posameznik zahteval izbris vseh svojih osebnih podatkov iz krstne knjige Katoliške cerkve, ki naj bi jih vodila nezakonito, saj naj sam ne bi nikoli privolil v tako obdelavo svojih osebnih podatkov oziroma je tako privolitev, ki so jo zanj podali starši, nedvoumno preklical.

Obdelava, potrebna za namene arhiviranja v javnem interesu

Katoliška cerkev je kot upravljavec zahtevo posameznika zavrnila, o pritožbi zoper odločitev je nato odločal informacijski pooblaščenec. Po njegovih ugotovitvah, ki jih je potrdilo tudi sodišče, gre pri vodenju osebnih podatkov v krstnih knjigah za obdelavo, ki je potrebna za namene arhiviranja v javnem interesu.

Načeli trajnosti in celovitosti

Enako je, sporoča SŠK, odločil zakonodajalec v prvem odstavku 52. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ki določa, da ima gradivo Katoliške cerkve lastnosti arhivskega gradiva po tem zakonu, zanj pa veljata načeli trajnosti in celovitosti.

Slovenska škofovska konferenca pojasnjuje, da se je v primeru dodatnih vprašanj možno za pravna vprašanja, povezana z osebnimi podatki, obrniti na pravnega strokovnega sodelavca pri SŠK Tilna Vesenjaka prek e-pošte ssk@rkc.si.

Sodišče pritrdilo informacijskemu pooblaščencu

Informacijski pooblaščenec je zato zavrnil pritožbo posameznika, saj niso bili podani pogoji za izbris osebnih podatkov iz člena 17 Splošne uredbe. Sodišče je pritrdilo odločitvi informacijskega pooblaščenca in tožbo posameznika zoper njegovo odločbo zavrnilo.

Ne gre za prisilno konfrontacijo z verskim prepričanjem

Sodišče je v odločitvi še zapisalo, da pri hrambi osebnih podatkov posameznika v matični krstni knjigi že po naravi stvari ne gre za primer, ko bi tožnik zaznaval izpovedovanje ali izvrševanje vere, ki bi pomenilo tako prisilno konfrontacijo z verskim prepričanjem, da bi pomenila poseg v njegovo versko svobodo.

Zaznamek v krstni knjigi o izstopu iz Katoliške cerkve

»Z golo hrambo njegovih osebnih podatkov v krstni knjigi posameznik ni prisilno soočen z verskimi elementi ali prisiljen v sodelovanje pri izvrševanju vere, obenem se je v konkretnem primeru o izstopu oziroma izčlanitvi iz Katoliške cerkve v krstni knjigi napravil zaznamek, kar po stališču sodišča že samo po sebi predstavlja spoštovanje njegove pravice ne pripadati nobeni veri,« so še sporočili iz SŠK.

Kupi v trgovini

Akcija
Moj sveti krst
Za otroke
7,50€ 6,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh