Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravna zmaga za ukrajinske katoličane

Objava: 14. 09. 2009 / 07:09
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pravna zmaga za ukrajinske katoličane

Protipravno zaseženo cerkev so po dolgih letih vrnili katoliški Cerkvi

Po več kot desetletje trajajoči pravni bitki so cerkev sv. Jožefa v vzhodnoukrajinski industrijski metropoli Dnjepropetrovsk končno vrnili katoliški Cerkvi. Kot so sporočili pri mednarodni katoliški dobrodelni organizaciji ‘Cerkev v stiski’, Božji hram ponovno uporabljajo v bogoslužne namene.

Cerkev so v času Sovjetske zveze zaplenili in zaprli, leta 1998 pa so jo državne oblasti protipravno prodale nekemu podjetju. Od takrat je stavba zamenjala več lastnikov. Julija 2007 so vernike, ki so v cerkvi molili, med njimi tudi številne starejše ženske, iz objekta nasilno izgnali varnostniki. Še nedavno tega so župljanom grozili z nasiljem, celo tik pred ponovno posvetitvijo, ko je bila odločitev o vrnitvi objekta katoliški Cerkvi že pravnomočna.

Od nasilnega izgona v juliju 2007 so se verniki vsak dan zbirali pred zaklenjeno cerkvijo in na stopnicah molili za vrnitev odvzetega Božjega hrama. Po zadnjih grožnjah v avgustu je župnijski upravitelj zaprosil za policijsko zaščito, verniki pa so sklenili, da bodo ob svetišču stražili noč in dan. Dan za dnem so objekt čistili in ga pripravljali na ponovno posvetitev. Prenočevali so pod šotori ob cerkvi in varovali Božjo hišo pred vsiljivci.

Posvetitev cerkve sv. Jožefa, ki so se je udeležili škofje, duhovniki in verniki iz vse Ukrajine, se je začela s procesijo Najsvetejšega po ulicah Dnjepropetrovska. Precej simbolike je bilo v dejstvu, da se je Jezus sprehajal po ulicah, ki še vedno nosijo imena Marxa in Lenina.

Katoliška Cerkev v Dnjepropetrovsku, ki je z več kot milijon prebivalci tretje največje ukrajinsko mesto, v letošnjem letu praznuje več okroglih obletnic: katoličani so tu prisotni že 230 let, pred 130 leti so v mestu postavili prvo katoliško cerkev, 60 let mineva, odkar so komunisti zasegli cerkev sv. Jožefa, deset let pa župnijo ponovno upravljajo bratje kapucini, ki so v Ukrajini dejavni že 300 let.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh