Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavno veliko noč zasenčili ugrabitev škofov in vojna v Siriji

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 10. 05. 2013 / 07:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pravoslavno veliko noč zasenčili ugrabitev škofov in vojna v Siriji

Moskovski patriarh Kiril je izrazil upanje za ekumensko sodelovanje s papežem Frančiškom.

Med vstajenjskimi bogoslužji vzhodnih patriarhatov v Carigradu, Jeruzalemu in Moskvi so minuli konec tedna v vseh cerkvah pozvali k molitvi za oba ugrabljena sirska metropolita Mar Gregoriosa Youhanno Ibrahima in Boulosa

Yazigija. V svojem velikonočnem voščilu pravoslavnim kristjanom je, kot smo že poročali na naši spletni strani, tudi papež Frančišek posebno pozornost namenil kristjanom na Bližnjem Vzhodu, ki letošnji praznik Kristusovega vstajenja obhajajo 'v preizkušnjah in trpljenju'. Med bogoslužjem svetega ognja v jeruzalemski baziliki Božjega groba so po navedbah človekoljubne organizacije Pro Oriente kristjani z glasnimi vzkliki in velikimi napisi pozivali k osvoboditvi obeh ugrabljenih škofov.

Moskovski patriarh Kiril I. je vernike spodbudil, tudi v luči vse hujših spopadov na Bližnjem Vzhodu, naj še intenzivneje molijo za mir. Sveta dežela in Bližnji Vzhod sta kraja 'izrednega duhovnega pomena za vse kristjane, kjer ljudje trpijo in kjer se nenehno preliva kri'. Patriarh Kiril je obenem izrazil upanje za ekumensko sodelovanje s papežem Frančiškom.

Ruska pravoslavna Cerkev je 'odprta za dialog z rimokatoliško Cerkvijo' in upa, da se bo ta dialog s papeževo pomočjo ugodno razvijal, je dejal patriarh v nekem televizijskem pogovoru ob praznovanju pravoslavnih velikonočnih praznikov. Pozitivni razvoj se je pričel že z Benediktom XVI., je poudaril Kiril in izrazil upanje, da se bodo te smernice v času pontifikata papeža Frančiška, 'ki je odprt za družbene probleme in občutljiv za družbeno nepravičnost', še naprej razvijale in poglabljale.

V času pontifikata Benedikta XVI. so se odnosi med rusko pravoslavno in katoliško Cerkvijo vidno izboljšali, saj so bile sprejete odločitve, da nekatere 'ekstravagantne projekte', kot bi bil denimo papežev obisk Moskve, postavijo na stranski tir, je poudaril moskovski patriarh. Obe Cerkvi pa se soočata s številnimi skupnimi izzivi.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh