Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Pravoverni’ katoličani bolj zaupajo v prihodnost Cerkve

Objava: 17. 04. 2009 / 07:56
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Pravoverni’ katoličani bolj zaupajo v prihodnost Cerkve

Anketa, ki so jo pred velikonočnimi prazniki izvedli med ameriškimi verniki, je pokazala, da tamkajšnji katoličani v splošnem zaupajo v prihodnost svoje Cerkve. Različne odgovore pa je bilo moč zaznati med anketiranci, ki se opredeljujejo za ‘pravoverne’ in tistimi, ki veljajo za ‘napredne’ katoličane. Sodeč po rezultatih ankete ima prva skupina večje zaupanje v prihodnost Cerkve kot ustanove in se pogosteje udeležuje obredov in bogoslužij. Anketo so izvedli konec februarja, v njej pa je sodelovalo 3812 naključno izbranih vernikov, od tega 767 katoličanov.

Dvajset odstotkov katoličanov se je opredelilo za ‘napredne’, enajst odstotkov pa za ‘pravoverne’. Sedem odstotkov se je označilo za ‘evangeljske’ katoličane, štirje odstotki za ‘fundamentaliste’, trije odstotki pa za ‘ponovno rojene’.

Izmed vseh katoliških anketirancev se jih je 36 odstotkov označilo za izredno optimistične, 37 odstotkov pa za zmerno optimistične glede prihodnosti katoliške Cerkve. 18 odstotkov je zmernih pesimistov, le pet odstotkov pa je izredno pesimističnih. Najbolj pesimistični so ‘napredni’ katoličani, med ‘pravovernimi’ katoličani pa je stopnja pesimistov zelo nizka.

Dve tretjini ‘naprednih’ katoličanov se svete maše udeleži manj kot enkrat mesečno, tri četrtine ‘pravovernih’ pa najmanj enkrat na mesec. Petina ‘naprednih’ se svete maše udeleži tedensko ali še pogosteje, dve tretjini ‘pravovernih’ pa je rednih obiskovalcev bogoslužja.

Dvema tretjinama vseh izprašanih katoličanov se zdijo zakramenti izredno pomembni za njihovo vero, petini pa se zdijo zmerno pomembni. Dve tretjini izprašanih trdi, da je skrb Cerkve za revne zelo pomembna, tretjini pa se zdi le zmerno pomembna.

Veliki večini ameriških katoličanov se zdi nauk o Mariji kot Božji materi zmerno ali pa izredno pomemben za njihovo vero. Tretjini se zdi pomembno, da duhovništvo ostane v rokah moških, med temi je več ‘pravovernih’ katoličanov, prav tako tretjina pa jih meni, da naj se ohrani celibat v duhovništvu.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh