Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznično, a varčno v novo leto

Za vas piše:
K. C.
Objava: 31. 12. 2015 / 09:31
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznično, a varčno v novo leto

Praznično, a varčno v novo leto

Tudi skromno kosilo je lahko dobro, saj bistvo praznovanja ni tisto, kar okusimo, temveč tisto, kar čutimo.

Za praznično kosilo ali večerjo ni treba porabiti mesečnega proračuna, ni treba okititi mize s kičem ali se ves teden pripravljati nanj. Tudi skromno je lahko dobro, saj bistvo praznovanja ni tisto, kar pojemo, temveč tisto, kar čutimo. Svoje bližnje lahko razveselimo s preprosto okrašeno mizo in dobrotami, narejenimi iz ljubezni, ne stresa in nuje.

Takšne recepte ponuja Marija Remec v Varčni kuharici. Me njimi najprej omenimo eno najbolj znanih in priljubljenih slovenskih jedi govejo juho. Vanjo lahko dodamo drobnjakove štrukeljce. Ideje, kaj lahko juhi sledi, pa si preberite spodaj. Več o tem, kako kuhati varčno, pa kljub temu okusno, si preberite v Varčni kuharici.

Silvestrovo ni edina priložnost v dneh po božiču za praznično kosilo ali večerjo. Posebno vzdušje lahko pripravite tudi na novega leta dan, na prvo nedeljo v letu ali na svete tri kralje.



Drobnjakovi štrukeljci za v juho

Sestavine: moka, jajce, sol, mast, surovo ali kuhano maslo, kisla smetana, krušne drobtine

Napravi vlečeno testo iz 1/4 litra moke, mlačne vode, pol jajca in nekoliko soli ter pusti pokrito, da počiva vsaj pol ure. Medtem vmešaj v skledi pol žlice masti, surovega ali kuhanega masla, žlico kisle smetane, rumenjak in sneg 1 beljaka. Razvleci testo, odreži, kar je ob robu debelega, ter namaži s pripravljenim nadevom; potresi po njem pest krušnih drobtin in žlico drobno zrezanega drobnjaka, potem zvij od široke strani, da je štrukelj bolj podolgast, ga razdeli s kuhalničnim držalom v dva prsta široke kose in jih odreži, kjer si pritisnila, na male štrukeljce. Te štrukeljce zakuhaj v vrelo juho, kjer naj vrejo 8 do 10 minut. Stresi jih v skledo in postavi takoj na mizo 6 osebam.

Goveje meso v zeliščni omaki



Sestavine: goveje meso, drobnjak, peteršilj, pehtran, česen, šalotka, olje, krušne drobtine, juha, poper, sok limone

Skuhaj kakor navadno goveje meso v juhi (1/2 kg). V kozici pa napravi omako. Razreži prav drobno drobnjaka, zelenega peteršilja, pehtrana, vsakega naj bo zrezanega eno žlico, dva stroka česna in štiri šalotke. Potem deni v kozico dve žlici olja; ko se segreje, prideni zrezano zelenjavo, dobro jo prepraži ter prideni dve žlici krušnih drobtin in 1/4 litra juhe; ko 1/4 ure vre, pridaj kuhano meso, ki naj se v tej omaki duši 10 minut, nazadnje pridaj ščep popra in soka od četrt limone. Meso razreži na kose, zloži ga na krožnik ter obloži s kruhovimi cmoki, opraženim rižem ali krompirjem.

Krompirjev kipnik



Sestavine: kisla smetana, surovo maslo, jajce, krompir, sol, parmezan, mleko, krušne drobtine

Vmešaj v skledi žlico kisle smetane, za oreh surovega masla, rumenjak in celo jajce, dodaj 3 srednje debele, kuhane, pretlačene in ohlajene krompirje, za noževo konico soli, žlico parmezana ter 2 pesti z mlekom napojenih krušnih drobtin. Vse to narahlo zmešaj in deni v model, ki si ga namazala s surovim maslom in potresla z drobtinami, ter peci 15 do 20 minut v pečici. Na mizo ga daj kot prikuho ali kot samostojno jed s solato ali kislim zeljem.

Leča v solati



Sestavine: leča, olje, kis, jajce, motovilec, redkev

Lečo, v slani vodi kuhano, odcedi in zabeli z oljem in kisom. Lahko jo potreseš z nasekljanimi trdo kuhanimi jajci ali jo pa obloži z motovilcem ali nakrhljano redkvijo. Daš jo lahko k pečenki kot solato ali za postno jed.

Ohrovtovo brstje z jajcem



Sestavine: ohrovt, sol, surovo maslo, jajce
Skuhaj pest ohrovtovega brstja, osoli ga in odcedi. Razpusti v plitvi kozici žlico surovega masla ter prideni kuhano brstje, ki ga parkrat premešaj. Posebej ubij v lonček eno jajce, ga zmešaj in polij po brstju. Posodo postavi v pečico, da jajce zakrkne.


Puding iz koruznega zdroba, pečen



Sestavine: mleko, koruzni zdrob, sol, sladka ali topljena smetana, surovo maslo, jajce, sladkor, limonovi olupki, maline ali drugo sadje, rozine

Dobro segrej 1/4 litra mleka in v vročega stresi 1/8 litra koruznega zdroba, malo osoli, pokrij in kuhaj 5 minut; potem ga med mešanjem kuhaj še 5 minut in postavi v stran, da se ohladi. Hladnemu primešaj par žlic sladke ali topljene smetane, 2 dag surovega masla, 2 rumenjaka, polno žlico sladkorja, žlico rozin in nekoliko drobno zrezanih limonovih olupkov; ko si nekaj časa mešala, prideni sneg 2 beljakov in stresi v pomazan visok model (najpripravnejši, ako ima v sredi cev, katero pa zamaši!). Postavi ta model v kozico, v kateri je vroče vode 2 do 3 prste na visoko, in postavi za 1/2 ure kozico s pudingom v vročo pečico, da se spodaj kuha in od zgoraj peče. Pripravljenega stresi v pomazan tortni model in peci v precej vroči pečici 1/2 ure. Pečenega oblij z odcedkom. (Za 4 osebe.)

Pomarančna solata



Sestavine: pomaranče, vino, brusnice

Pomaranče olupi, nareži jih z ostrim nožem na rezine, deni jih v skledo in polij z oslajenim vinom; ko se malo napoje, jih naloži v plitvo skledo ter deni na sredo vsakega koščka žličko vkuhanih brusnic (mokric).

Dober tek!

Izbor Mateja Reš, K. C. Fotografije Tatjana Splichal


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh