Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznik brezmadežnega spočetja Device Marije

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 08. 12. 2014 / 10:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznik brezmadežnega spočetja Device Marije

Praznik brezmadežnega spočetja Device Marije

Marija se je rodila brez izvirnega greha.
8. decembra obhajamo praznik brezmadežnega spočetja device Marije. Jezusova mati, edina hči sv. Joahima in sv. Ane (njuno življenjsko zgodbo si preberite tule), se je rodila brez izvirnega greha in je bila kot božja izbranka že od spočetja deležna posvečujoče milosti. Zato se začetek njenega življenja imenuje brezmadežno spočetje - torej spočetje brez madeža izvirnega greha, s katerim se sicer rodimo vsi. operemo pa ga ob prejemu posvečujoče milosti - ob krstu. Posvečujočo milost dobimo tudi vsakič, ko gremo k spovedi, pri katerim se pokesamo in Bog nam milostno odpusti.

Brezmadežna Marija je zgled in naša vzornicaza vse kristjane, hkrati pa tudi priprošnjica pri Bogu.


Marijin kip v Lurdu. Foto: Oton Naglost

"Jaz sem Brezmadežno Spočetje"

Te besede je izrekla Marija, ko se je v Lurdu v 2. polovici 19. stoletja prikazala mladi Bernardki Soubirous in tako potrdila versko resnico. Sicer pa so današnji praznik začeli zaznamovati v petem stoletju v vzhodnih deželah, desetem stoletju pa v zahodnih, Slovani so ga sprejeli štiri stoletja pozneje. Leta 1708 je bil za vso Cerkev določen 8. december za god Brezmadežno spočete Marije, le štiri leta pred prvim prikazovanjem v Lurdu pa je papež Pij IX. brezmadežno spočetje Device Marije na njen god leta 1854 razglasil za od Boga razodeto. "Da je blažena Devica Marija bila v prvem trenutku svojega spočetja obvarovana vsakega madeža izvirnega greha, in sicer po edinstveni milosti in predpravici, ki jo je podelil vsemogočni Bog z ozirom na zasluženje Jezusa Kristusa, odrešenika človeškega rodu – to je od Boga razodet nauk in ga morajo zato vsi verniki trdno in stanovitno verovati."


Foto: Tatjana Splichal

Slovenski duhovniki in bogoslovci se na ta dan v prvem letniku bogoslovja slovesno posvetijo Mariji, kar nato obnavljajo vsako leto.

Vir: Slovesni praznik brezmadežnega spočetja device Marije

Preberite tudi:

Brezmadežno spočetje Device Marije


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh