Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje četrtega Evropskega dneva darovanja v Sloveniji

Objava: 06. 10. 2011 / 09:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Praznovanje četrtega Evropskega dneva darovanja v Sloveniji

Praznovanje bo sestavljeno iz strokovnega srečanja v hotelu Slon v Ljubljani, športno družabne prireditve v parku Tivoli ter zahvalne maše v ljubljanski stolnici, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Letošnji 'Evropski dan darovanja' bo potekal, v soboto, 8. oktobra 2011. Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, bo praznovanje sestavljeno iz strokovnega srečanja v hotelu Slon na Slovenski cesti 34 v Ljubljani, športno družabne prireditve v parku Tivoli ter zahvalne maše v ljubljanski stolnici. Humanitarni dogodek v organizaciji ustanove Slovenija – transplant (Zavoda RS za presaditve organov in tkiv) bo potekal pod pokroviteljstvom v. d. ministra za zdravje Dorijana Marušiča, glavno vodilo pa bo zdrav način življenja.

Direktorica Slovenija – transplant prim. Danica Avsec, dr. med. je ob tej priložnosti zapisala naslednje besede: »Z Evropskim dnem darovanja, ki ga v Sloveniji praznujemo že četrtič, želimo povečati zaupanje ljudi, jih spodbuditi k razmišljanju o pomenu darovanja organov in prispevati k njihovi večji vključenosti. Ob tem se zahvaljujemo tudi zdravstvenemu osebju, ki sodeluje v tej pomembni dejavnosti ter darovalcem organov in njihovim družinam.«

Strokovno srečanje in športno družabne prireditve

Strokovni del dogodka z mednarodno udeležbo bo namenjen predstavitvi najboljših praks v transplantacijski medicini. V športno družabnem delu bosta organizirana tek na 8 km in hoja na 2 km Za življenje in radost, s startom na Jakopičevem sprehajališču. Z udeleženci teka bodo poleg številnih znanih Slovencev tekli tudi zdravniki, ki se bodo udeležili tradicionalnega 30. zdravniškega teka po Rožniku ter podprli zdrav način življenja in plemenitost darovanja organov.

Športne aktivnosti bo spremljal glasbeni program z raperjem Zlatkom. Prejemniki presajenih organov bodo z nastopi prikazali, da po transplantaciji lahko nadaljujejo z aktivnim in ustvarjalnim življenjem. Obiskovalci si bodo lahko ogledali predstavitev zdravega načina priprave hrane, si izmerili krvni tlak in sladkor, otroci pa ustvarjali v delavnicah.

Podroben program prireditev je objavljen na spletni strani ustanove Slovenija – transplant (http://www.slovenija-transplant.si/).


Zahvalna maša v ljubljanski stolnici in priložnosti zapis škofa Antona Jamnika

Praznovanje Evropskega dneva darovanja se bo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja ob 16. uri končalo z zahvalno mašo za pokojne darovalce in njihove svojce, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Pri maši se bodo zahvalili za darovalce organov in tkiv ter njihove družine, zdravstvenemu osebju ter vsem drugim, ki delujejo na tem področju.

Škof Jamnik je ob tej priložnosti zapisal naslednje besede: »Papež Benedikt XVI. opominja, da človeškega telesa nikdar ne smemo obravnavati kot predmet. Pri občutljivem vprašanju darovanja organov na to prevečkrat pozabljamo. Papež dodaja, da je »darovanje lastnih organov pristen izraz ljubezni do bližnjega,« in mora biti podrejeno etičnim normam, ki pa so velikokrat nepoznane ali zapostavljene. V govoru na Papeški akademiji za življenje 7. novembra 2008 v Rimu je poudaril, da je »darovanje organov pristen izraz ljubezni do bližnjega, ki zmore dvigniti pogled na smrt, da bi zmagalo življenje. To je pričevanje ljubezni, ki zahteva prav tako velikodušen odgovor, da bi razvili kulturo darovanja in zastonjskosti.«

Praznovanje Evropskega dneva darovanja v Sloveniji vabi, da gojimo kulturo darovanja in zastonjskosti. Ob tem se je potrebno opreti na temeljne etične principe, ki preprečujejo različne manipulacije. Bogastvo cerkvenega nauka na tem področju je povzeto v Listini zdravstvenih delavcev, ki jo je leta 1995 izdal Sveti sedež, in vsebuje naslednje poudarke:

- Etično prepovedano je presajanje možganov in spolnih žlez, ki zagotavljajo posameznikovo identiteto in zmožnost razmnoževanja človeka.

- Za presaditev neživljenjskih organov je potrebno darovalčevo dovoljenje, ustrezen in tehten razlog ter minimalna možnost uspeha posega. Organov ne presajamo zgolj iz potrebe po poskušanju ali iz razloga medicinskih raziskav.

- Odvzem življenjskih organov kot so npr. srce, jetra, trebušna slinavka, ... je možen samo pri truplu. Pri človeku gre za gotovo smrt v primeru, ko so možgani popolnoma in dokončno mrtvi. V tej zvezi je potrebno opozoriti na nevarnost in poskuse evtanazije, ki se skrivajo znotraj dobronamernih postopkov. O smrti govorimo le v primeru, ko se strokovno ugotovi, da možnost ponovnega delovanja možganov več ne obstaja. S tem nastopi trenutek, ko za darovanje organov ni več ovir. V primeru darovanja organov je poseben pomen potrebno nameniti zavedanju, da človek ne sme postati le sredstvo ali predmet, s katerim se manipulira. Etično sprejemljiv je odvzem življenjskih organov iz trupel, če se je posameznik v času popolne zavesti odločil, da organe želi darovati in s tem pomagati tistim, ki jih nujno potrebujejo oz. so za njihovo nadaljnje preživetje vitalnega pomena.

Znanost je v zadnjem času dosegla velik napredek za človekovo zdravje. Lahko smo hvaležni, da s pomočjo dognanj medicine pomagamo človeku, ki je v hudi življenjski stiski in da na tak način tudi skrbimo za kulturo darovanja. Odločitev za darovanje nikoli ne sme škoditi temeljni vrednoti varovanja človekovega dostojanstva in temeljnemu krščanskemu sporočilu, da je vsak človek ustvarjen po Božji podobi.«

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh