Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje ob obletnici Milanskega edikta s patriarhom Bartolomejem 15. in 16. maja

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 05. 2013 / 07:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Praznovanje ob obletnici Milanskega edikta s patriarhom Bartolomejem 15. in 16. maja

Današnja in jutrišnja slovesnost predstavljata vrhunec slavja ob 1.700-letnici zagotovitve verske svobode v Rimskem cesarstvu.

Ob praznovanju cerkvenega in civilnega jubilejnega leta cesarja Konstantina, s katerim so v Milanu pričeli v lanskem decembru, je v teh dneh prestolnico italijanske pokrajine Lombardije obiskal tudi poglavar svetovnega pravoslavja, carigrajski patriarh Bartolomej I. Njegov obisk predstavlja vrhunec slovesnosti ob 1.700-letnici Milanskega edikta. S podpisom omenjenega sporazuma med cesarjem Konstantinom in vladarjem Licinijem je bila leta 313 v celotnem Rimskem cesarstvu zagotovljena verska svoboda.

Med nedeljskim bogoslužjem minuli konec tedna je milanski nadškof kardinal Angelo Scola vernikom pojasnil, da obisk ekumenskega patriarha ni namenjen zgolj 'eliti', pač pa da je to stvar 'celotnega mesta in vsega vernega občestva'.

Kardinal Scola je izpostavil pomen Milanskega edikta tako v luči verske svobode kot tudi v luči 'zdrave laične države'. Milanski edikt po njegovih besedah sicer predstavlja 'ponesrečeni začetek', če pomislimo na kasnejše oznanjevanje krščanstva kot državne religije v času cesarja Teodozija. Kljub temu pa lahko rečemo, je prepričan milanski nadškof, da sta se s sporazumom med Konstantinom in Licinijem prvič v zgodovini druga ob drugi pojavili obe razsežnosti, tako verske svobode kot tudi laične države, ki sta izjemnega pomena za dobro organizacijo politične družbe.

Patriarh Bartolomej je v Milano prispel že včeraj in še istega dne obiskal Bose v Piemontu. Tamkajšnja ekumenska skupnost, ki jo je leta 1965 ustanovil prior Enzo Bianchi, predstavlja enega najpomembnejših 'dialoških mostov' med katoliško in pravoslavno Cerkvijo.

Bartolomej I. je s skupnostjo v mestu Bose že dolgo tesno povezan, sinoči pa je s tamkajšnjim občestvom obhajal slovesne večernice.

Danes dopoldan ekumenski patriarh v pravoslavni cerkvi Santa Maria Podone obhaja slovesno bogoslužje, popoldne pa bosta Bartolomej I. in kardinal Scola v palači Reale predavala na temo verske svobode. Na podlagi Jezusovih besed 'Resnica vas bo osvobodila' (Jn 8,32) želita patriarh in kardinal osvetliti pomen verske svobode v sodobnih pluralističnih družbah in ob tem potrditi, da je verska svoboda temelj vseh ostalih svoboščin in pravic. Njuno razpravo bo vodil baptistični pastor Martin Ibarra.

Jutri, v četrtek, 16. maja, je ob 11. uri predvideno ekumensko bogoslužje v Ambroževi baziliki. Patriarh in kardinal bosta izmenično komentirala besedila besednega bogoslužja iz Apostolskih del in Janezovega evangelija. Med ekumenskim bogoslužjem bo kardinal Scola gostu iz Carigrada izročil izvod novega Ambrozijanskega evangeliarija in relikvije zgodnjecerkveega svetnika in cerkvenega učitelja Ambroža (339-397) in drugih milanskih pričevalcev vere. Po zaključku bogoslužja bosta oba cerkvena voditelja v kripti bazilike počastila tam shranjene relikvije svetih Ambroža ter Gervazija in Protazija.

Bartolomeja I. med njegovim obiskom v Milanu spremlja delegacija, v kateri so med drugim metropolit Apostolos iz Derkoja in Genadij iz Benetk. Iz Vatikana je v Milano odpotoval tajnik Papeškega sveta za edinost med kristjani, škof Brian Farrell.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh