Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje osemstoletnice potrditve Frančiškove karizme

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 09. 04. 2009 / 09:37
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Praznovanje osemstoletnice potrditve Frančiškove karizme

Na velikonočni ponedeljek, 13. aprila 2009, bo ob 18.00 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani praznovanje osemstoletnice karizme sv. Frančiška Asiškega (1181(2)–1226), s čimer bodo obeležili uradni začetek delovanja reda manjših bratov. Dne 16. aprila 1209 je namreč papež Inocenc III. (1198–1216) ustno potrdil Frančiškov način življenja in njegovo pot v Cerkvi.

Frančiškovi bratje in sestre v Sloveniji bodo skupaj s prijatelji, dobrotniki in vsemi ljudmi dobre volje letošnje jubilejno leto zaznamovali z več dogodki. Prvi takšen dogodek je bil misijon, ki je v tednu pred cvetno nedeljo potekal na Radiu Ognjišče, od 25. do 28. aprila 2009 bo v organizaciji Frančiškovih bratov in sester potekalo romanje v Assisi v Italiji (Frančiškov rojstni kraj), 3. oktobra 2009 pa bo praznovanje v cerkvi sv. Frančiška v Šiški v Ljubljana ter Frančiškov festival v prostorih Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu nad Ljubljano.

Frančiškovi redovi v Cerkvi na Slovenskem

Redovi, ki se navdihujejo ob Frančiškovi karizmi, so se skozi stoletja razširili po vsem svetu, tudi v slovenski prostor. V samostanih so svoje mesto našli delavci, tiskarji, zdravniki, učitelji, teologi, duhovni voditelji, mistiki, umetniki, znanstveniki, raziskovalci in univerzitetni profesorji. Med osebnosti, ki so odločilno zaznamovale naš kulturni prostor sodijo npr. Janez Svetokriški (1647–1714), p. Romuald Marušič, p. Stanislav Škrabec (1844–1918) in p. Hugolin Sattner (1851–1934).

Družino Frančiškovih bratov in sester na Slovenskem sestavljajo frančiškani (OFM), kapucini (OFMCap), minoriti (OFMConv), frančiškanke brezmadeženega spočetja (FBS), frančiškanke Marijine misijonarke (FMM), klarise (OSC), sestre sv. Križa (SSK), šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja (ŠS), mala Frančiškova družina (MFD), manjše sestre sv. Frančiška in Frančiškov svetni red (FSR).

Frančiškovi bratje in sestre so pri nas razpoznavni po skrbi za božje poti (na Brezjah, Ptujski gori, Sveti gori in v Novi Štifti na Dolenjskem). Delujejo na župnijah, vodijo duhovne vaje, delavnice molitve in življenja, ljudske misijone, skrbijo za romanja v Sveto deželo, vodijo verski center gluhih in naglušnih in frančiškanski družinski inštitut, ukvarjajo se z izdajateljsko dejavnostjo … Redovne sestre vodijo gospodinjske tečaje in vezilnice, v katerih je bilo izdelanih na stotine mašnih plaščev ter drugih pripomočkov in umetnin za uporabo v bogoslužju.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh