Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje pete obletnice ustanovitve novomeške škofije

Objava: 07. 06. 2011 / 07:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Praznovanje pete obletnice ustanovitve novomeške škofije

Slovesno sveto mašo bo ob somaševanju duhovnikov vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan, pri bogoslužju pa bosta sodelovala združeni otroški pevski zbor iz župnij novomeške škofije in otroški simfonični orkester.

Peto obletnico ustanovitve novomeške škofije bodo praznovali jutri, v soboto, 11. junija 2011, ob 16. uri z mašo v stolnici sv. Nikolaja, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK. Od 15. ure dalje bo v kripti stolnice potekala molitvena ura, ki jo bodo vodili predstavniki gibanja Prenova v Duhu iz tamkajšnje škofije. Slovesno sveto mašo bo ob somaševanju duhovnikov vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Sodelovala bosta otroški pevski zbor s tristo pevci iz župnij novomeške škofije in otroški simfonični orkester pod vodstvom dirigenta prof. Aleša Makovca. Izvedli bodo prvo otroško mašo za enoglasni otroški zbor in simfonični orkester avtorja Aleša Makovca.

Obletnica ustanovitev novih škofij v Cerkvi na Slovenskem ter praznovanja v škofijah

Papež Benedikt XVI. je 7. aprila 2006 v Cerkvi na Slovenskem ustanovil tri nove škofije in obenem imenoval tudi tri nove škofe ordinarije. V okviru dosedanje ljubljanske nadškofije je ustanovil novomeško škofijo s sedežem v Novem mestu. Za ordinarija je imenoval dotedanjega ljubljanskega pomožnega škofa in generalnega vikarja msgr. Andreja Glavana. Dotedanjo mariborsko škofijo je razdelil na tri dele: na novo sta nastali celjska škofija s sedežem v Celju in murskosoboška s sedežem v Murski Soboti. Za škofa ordinarija v Celju je bil imenovan dotedanji mariborski pomožni škof in generalni vikar msgr. dr. Anton Stres, za ordinarija v Murski Soboti pa dotedanji rektor bogoslovnega semenišča v Mariboru dr. Marjan Turnšek. Mariborska škofija je z razdelitvijo postala nadškofija in metropolija, takratni mariborski škof msgr. dr. Franc Kramberger pa nadškof metropolit.

Peto obletnico ustanovitve škofije Murska Sobota in škofije Celje so praznovali 7. aprila letos. V stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti je mašo ob somaševanju duhovnikov, upokojenega mariborskega pomožnega škofa msgr. dr. Jožefa Smeja in murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa daroval kardinal dr. Franc Rode. Isti dan je v stolni cerkvi sv. Danijela v Celju mašo ob somaševanju duhovnikov in celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška daroval prvi celjski škof in sedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Dodatne informacije o slovesnosti v Novem mestu so na voljo na spletni povezavi http://www.skofija-novomesto.si/.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh