Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prebolevanje koronavirusa pri otrocih [VIDEO]

Za vas piše:
T. M.
Objava: 01. 12. 2021 / 11:49
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2021 / 11:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prebolevanje koronavirusa pri otrocih [VIDEO]
Koronavirus lahko povzroči resne zdravstvene težave. FOTO: Pexels.

Prebolevanje koronavirusa pri otrocih [VIDEO]

Covid-19 se intenzivno širi tudi med otroško populacijo.

Izjavo za javnost UKC Ljubljana o covidu-19 pri otrocih, o cepljenju otrok proti covidu in o otrocih z večorganskim vnetnim sindromom, so danes, 1. decembra, podali strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn, predstojnik službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo UKC Ljubljana Tadej Avčin in Matjana Koren Golja iz Kliničnega oddelka za intenzivno terapijo otrok. 


Letošnjo jesen smo videli, da se covid intenzivno širi med otroško populacijo, torej pri osebah. mlajših od 18 let. Število okužb je bistveno višje kot v enakem obdobju lansko leto. Po določenih starostnih skupinah se je po znanih podatkih prekužila že vsaj desetina otrok. 

Otroci prihajajo v bolnišnico z različnimi bolezenskimi stanji, več kot 80 otrok je bilo že hospitaliziranih z dokazano covid okužbo. V enoti za intenzivno terapijo je bilo hospitaliziranih 8 otrok. »Koronavirus lahko resno življenjsko ogrozi tudi otroško populacijo in povzroči resne zdravstvene težave,« je dejal Marko Pokorn. 

Spregovoril je tudi o uporabi cepiva pri otrocih v starostni skupini od pet do enajst let. Cepivo v tej starostni skupini je primerljivo učinkovito kot pri mladih odraslih, neželenih učinkov pa je bilo manj kot v starostni skupni 12 do 15 let. 

Na osnovi tega in po podatkih iz drugih držav strokovnjaki priporočajo cepljenje otrok v starostni skupini 5 do 11 let, sploh pri otrocih, ki imajo pridružene še druge bolezni, prirojene srčne napake, nevrološka stanja, stanja z okrnjeno imunostjo ter pri otrocih z izrazito prekomerno težo. 

S tem se tudi zmanjša možnost prenosa med vrstniki in v domačem okolju. Več o poteku cepljenja otrok bo znano v prihodnjih dneh. 

»Približno eden na 1000 otrok bo dobil avtoimunske zaplete«

Tadej Avčin je uvodoma poudaril, da je »Covid-19 virus, ki povzroča dve veliki skupini bolezenskih stanj: akutne težave, ki so povezane s svežo okužbo z virusom, druga skupina bolezenskih stanj pa so avtoimunski zapleti, ki nastanejo zaradi prekomernega vnetja, ko virusa ni več v našem telesu.« 

Trenutno se pri nas zdravijo štirje otroci z večorganskim vnetnim sindromom. Pri teh otrocih lahko pričakujemo cel spekter bolezenskih stanj, najpogostejša je prizadetost srca, lahko pa so prizadeti tudi drugi organi. 

Najmlajši otrok z večorganskim vnetnim sindromom je star štiri mesece in pol, najstarejši pa 18 let. Strokovnjaki opažajo, da zbolevajo tudi otroci, ki so aktivni športniki in nasploh zelo zdravi otroci. Avčin je opisal tudi postopek zdravljenja otrok, ki so zboleli za koronavirusom, kar lahko traja tudi več tednov. 

Matjana Koren Golja je dejala, da so obravnavali deset kritično ogroženih otrok, večinoma dojenčkov, tudi novorojenčka. Njihov oddelek so reorganizirali in ga razdelili na belo cono (kjer se zdravijo otroci z drugimi obolenji), sivo cono (kjer se zdravijo otroci, pri katerih obstaja sum na koronavirus) ter rdečo cono. 

Na oddelku se soočajo tudi s kadrovsko stisko. V rdeči coni sobivanje otrok in staršev ni mogoče, zato so »novorojenčki iztrgani iz rok mame in prvega stika, ki je zelo pomemben, ni bilo, saj mama ni smela bili prisotna.« Staršem so kljub temu omogočili, da so prek modernih povezav videli svojega otroka. »To so zelo stresne situacija tako za nas, osebje, kot tudi za starše.« 


Nalaganje
Nazaj na vrh