Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Merriam-Webster: beseda leta 2021 je »cepivo«

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 30. 11. 2021 / 15:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2021 / 13:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Merriam-Webster: beseda leta 2021 je »cepivo«
Beseda »cepivo« je imela letos veliko več povezav kot zgolj z zdravilom FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Merriam-Webster: beseda leta 2021 je »cepivo«

Ekipa ameriškega slovarja Merriam-Webster je včeraj razglasila besedo leta 2021: to je »cepivo«, saj je v drugem letu epidemije koronavirusne bolezni zanimanje za to besedo nenehno naraščalo, tako s pozitivnega vidika vseh, ki jim je beseda prinesla upanje, kakor tudi z negativnega vidika tistih, ki cepljenju nasprotujejo.

Beseda »cepivo« je imela letos veliko več povezav kot zgolj z zdravilom, so po navedbah STA pojasnili na spletni strani slovarja: »Za številne je simbolizirala možnost vrnitve v normalno življenje pred epidemijo, bila pa je tudi v središču razprav okoli osebnih izbir, političnih opredelitev, regulacij, šolske varnosti, neenakosti v zdravstvu in številnih drugih.«

Iskanje definicije za besedo cepivo je letos naraslo za 601 odstotek v primerjavi z letom 2020, v primerjavi z letom 2019 pa za kar 1.048 odstotkov.

Zaradi razvoja novih cepiv mRNK in različnih načinov delovanja je moral slovar razširiti definicijo besede cepivo.

Zaradi razvoja novih cepiv mRNK je moral slovar razširiti definicijo besede cepivo, ker nova cepiva sprožijo imunsko reakcijo tako, da celicam naročijo proizvodnjo protiteles. Klasična cepiva praviloma delujejo tako, da se v telo vbrizga nevtralizirana oblika virusa za ustvarjanje protiteles.

Cepiva so zdaj znova v ospredju razprav, potem ko so v Afriki odkrili novo različico koronavirusa omikron, zaradi česar so se okrepili pozivi za večjo dostopnost cepiv v državah v razvoju. Obenem so se okrepili tudi pozivi k cepljenju tistim v razvitih državah, ki to obliko zaščite pred koronavirusom še vedno zavračajo.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh