Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeška akademija kritično o »cepitvenem nacionalizmu«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 11. 2021 / 09:12
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2021 / 09:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeška akademija kritično o »cepitvenem nacionalizmu«
Edward Jenner: Cepljenje proti črnim kozam FOTO: Wikipedia

Papeška akademija kritično o »cepitvenem nacionalizmu«

Papeška akademija znanosti je znova kritično ocenila še vedno obstoječe primanjkljaje v boju proti koronavirusni bolezni.

Več kot 3,5 milijard ljudi še vedno čaka na prejem cepiva, so pri omenjeni akademiji zapisali v izjavi za javnost. Pomanjkanje cepiv v revnejših državah je privedlo do »moralno neupravičljivih krivic«, poleg tega pa se z manjšo precepljenostjo v državah z nižjimi prihodki veča globalno tveganje pojavljanja novih variant. Člani Papeške akademije znanosti so zapisali: »Neenak dostop do cepiv in cepitveni nacionalizem bogatih držav se morata končati!«

Dolžnost znanstvenikov, časnikarjev, politikov in verskih skupnosti je, da se odločno borijo proti slehernemu širjenju lažnih informacij in teorij zarote glede epidemije in cepiv.

Akademija poleg tega tudi spodbuja nadaljnje mreženje znanstvenikov ter primerno financiranje njihovega dela. Dolgotrajne posledice nekaterih obolelih za koronavirusno boleznijo vzbujajo skrbi in zahtevajo »intenzivne raziskave ter ciljne ukrepe na področju javnega zdravstva«. Po mnenju članov akademije je dolžnost znanstvenikov, časnikarjev, politikov in verskih skupnosti, da se odločno borijo proti slehernemu širjenju lažnih informacij in teorij zarote glede epidemije in cepiv.

Nalaganje
Nazaj na vrh