Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred 100 leti zaposlena prva ženska v Vatikanu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 02. 2015 / 08:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred 100 leti zaposlena prva ženska v Vatikanu

Pred 100 leti zaposlena prva ženska v Vatikanu

Urednica Radia Vatikan Gudrun Sailer je raziskovala manj znano poglavje »družbene zgodovine« Vatikanske države.

V začetku februarja so v Vatikanu obhajali poseben jubilej: minilo je sto let, odkar so v papeški državi prvič zaposlili žensko. Rimljanka Anna Pezzoli je dobila službo v Floreria Apostolica, v »papeškem uradu za notranjo opremo«. Šele enajst let kasneje so v Vatikanu zaposlili še več žensk, se v knjigi z naslovom »Ženske v Vatikanu« (Frauen im Vatikan) spominja Avstrijka Gudrun Sailer, zaposlena na nemškem uredništvu vatikanskega radia. V radijskem pogovoru je predstavila nekatere podrobnosti manj znanega poglavja »družbene zgodovine« Vatikana.



Leta 1926 so službo v Vatikanu dobile prve restavratorke, ki so restavrirale dragocene preproge v vatikanskih muzejih. Nekatere izmed njih so pripadale redu frančiškank Marijinih misijonark, nekaj je bilo tudi laikinj. Bivališče so dobile v »industrijski četrti« Vatikanske države.

V »Floreriji« je še danes zaposlenih precej žensk. Redovnice šivajo zavese in skrbijo za oblazinjeno pohištvo. Poleg tega je Floreria pristojna tudi za logistijo slovesnosti svetega očeta. Pod njeno okrilje sodi več obrtnih delavnic. Poleg šiviljske in pohištvene so tu še mizarska delavnica, delavnica za restavracijo in delavnica za pozlate.

Med prvimi ženskimi zaposlenimi poseben primer predstavlja judinja Hermine Speier, ki je bila sprva zaposlena na Nemškem arheološkem inštitutu v Rimu. Službo je izgubila, leta 1934 pa se ni več mogla vrniti v domovino Nemčijo in je v italijanski prestolnici nujno potrebovala službo. Tedanji direktor muzeja Bartolomeo Nogara je Speierjevo sprejel v muzej Vatikanske države, kjer je ustanovila in vodila fototeko. Speierjeva je na univerzi v Heidelbergu študirala arheologijo. Nogara jo je zaposlil iz »cristiana caritŕ«, krščanske ljubezni do bližnjega. Njena izvrstna izobrazba in izkušnje so bile njena obramba pred številnimi kritiki, ki so nasprotovali zaposlitvi judinje.

Pod okriljem papeža Pija XI., ki je bil tesen Nogarov prijatelj, je Speierjeva smela delati za Vatikansko državo. Leta 1939 se je spreobrnila, med leti 1943 in 1944, v času nacistične zasedbe Rima, pa se je skrivala v nekem ženskem samostanu v italijanski prestolnici. Vatikanu je ostala zvesta vse svoje poklicno življenje.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh