Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred 200 leti se je rodil Luka Jeran

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 21. 10. 2018 / 17:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pred 200 leti se je rodil Luka Jeran

V soboto, 20. oktobra, je bila v Javorjah nad Poljanami slovesnost z mašo in slavnostno akademijo.

Mašo je daroval upokojeni nadškof Alojz Uran. Foto: Ivo Žajdela

V soboto, 20. oktobra, je bila v Javorjah nad Poljanami slovesnost, najprej ob rojstni hiši, potem maša, po njej v šoli še slavnostna akademija.

Luka Jeran se je rodil leta 1818 v Javorjah, šolo pa je začel obiskovati pozno, šele pri trinajstih letih, čeprav si je zelo želel v šolo. Z Jeranovim začetkom šolanja je povezana zgodba, kako sta šla z mamo nekoč peš v Škofjo Loko in je po poti Luka jokal, kar je vzbudilo pozornost mimoidočega kmeta. Zanimalo ga je, zakaj otrok joka, pa mu je mama razložila, da bi rad hodil v šolo, pa za to nimajo denarja. Zato se je kmet ponudil, da mu on plača šolanje. Jeran je bil vseskozi odličen učenec.

Bil je velik poliglot

Gimnazijo je obiskoval najprej v Karlovcu in jo dokončal v Ljubljani, kjer je nato na liceju študiral slovanske in orientalske jezike ter bogoslovje. Bil je velik poliglot. Poleg italijanščine, nemščine in francoščine je tekoče govoril še arabščino, hebrejščino in kaldejščino.


Slavnostna akademija v javorski osnovni šoli. Foto: Ivo Žajdela

Leta 1845 je bil posvečen v duhovnika, zatem je deloval kot kaplan v Poljanah nad Škofjo Loko, Horjulu in pri Sv. Petru v Ljubljani. Jeran se je sprva navduševal nad ilirskim gibanjem in povezovanjem južnoslovanskih narodov. Kasneje je to začel zavračati kot nesprejemljivo in takrat se je razvilo njegovo slovenstvo, postal je zelo narodno zaveden.

Več kot štirideset let je urejal Zgodnjo danico

Kot duhovnik se je želel posvetiti misijonarskemu delu in je celo dvakrat odšel v Afriko, a se je zaradi bolezni moral obakrat vrniti. Velik zgled mu je predstavljal Friderik Baraga, zelo je bil povezan tudi z drugimi slovenskimi misijonarji. Z njimi si je dopisoval in njihova pisma objavljal v Zgodnji danici, ki jo je urejal več kot štirideset let, od leta 1852 in do smrti leta 1896.


Jeranov grob na Navju, relief in spominska plošča na kraju njegove rojstne hiše

Z Zgodnjo danico je močno vplival na dvig pismenosti pri revnejših, zlasti na podeželju, ki so željno brali te zgodbe. V Zgodnji danici je objavljal tudi svoje pesmi, med katerimi so najbolj znane in jih še danes pojejo po romarskih središčih in nasploh Marija, skoz' življenje, O Marija, naša ljuba mati in Pred tabo na kolenih.

Cenili so ga kot zelo poštenega

Ostro je obsojal pesništvo sodobnikov, tudi Prešerna, ker naj bi s svojimi pesmimi pohujševali mladino, sam pa je bil prepričan, da mora imeti pesem vzgojno in poučno vsebino. Zato so mu očitali konservativizem, nazadnjaštvo in celo mračnjaštvo. Kljub temu so ga kot nasprotnika vedno cenili kot zelo poštenega, saj je vedno trdno stal na svojih stališčih. Leta 1869 je prejel visoko cerkveno odlikovanje, ko so ga imenovali za papeževega komornika, leta 1882 pa so ga imenovali za kanonika stolnega kapitlja v Ljubljani.


O Jeranu je poglobljeno govoril dr. Bogdan Dolenc. Foto: Ivo Žajdela

Luka Jeran je bil znan tudi kot velik zavetnik mladine in podpornik dijakov. Med drugim je leta 1880 v okviru Ljudske kuhinje ustanovil prvo dijaško kuhinjo. Pomagal je tudi Ivanu Cankarju in njegovemu bratu Karlu. Cankar mu je celo posvetil svojo črtico z naslovom Zgodba o nepoštenosti.

Slovesnost v Javorjah nad Poljanami

V soboto, 20. oktobra, je bila osrednja slovesnost v Javorjah nad Poljanami, najprej ob hiši, na mestu katere je včasih stala njegova rojstna hiša, potem pa je bila v župnijski cerkvi maša, ki jo je daroval upokojeni nadškof Alojz Uran. Po maši je bila v osnovni šoli slavnostna akademija, na kateri so predstavili življenje, delo in lik Luke Jerana. O Jeranu je poglobljeno govoril dr. Bogdan Dolenc.

Na Jeranov rojstni dan, 16. oktobra, so obiskali njegov grob na ljubljanskem Navju. Pri pripravi praznovanja so združili moči Turistično društvo Stari vrh, Krajevna skupnost Javorje in Župnija Javorje. O Jeranu so izdali tudi knjižico, ki jo je pripravila Hermina Jelovčan.

Predstavili so tudi osnutek za Jeranov kip. Foto: Ivo Žajdela


Več o Luki Jeranu v priponkah.

Jeran, Luka Jeran, knjižica, Hermina Jelovčan, Javorje, 2018.docxJeran, Luka Jeran, knjižica, Hermina Jelovčan, Javorje, 2018.docxJavorje, Luka Jeran, Bogdan Dolenc, 19.10.2018.docJavorje, Luka Jeran, Bogdan Dolenc, 19.10.2018.doc

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh