Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred 30 leti oživili Kolpingov duh v Sloveniji

Za vas piše:
M. M.
Objava: 08. 09. 2023 / 10:38
Oznake: Cerkev, Maša
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2023 / 13:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred 30 leti oživili Kolpingov duh v Sloveniji
FOTO: FB Kolpingovo združenje Slovenije

Pred 30 leti oživili Kolpingov duh v Sloveniji

Člani Kolpingovega združenja Slovenije so se s svečano zahvalno mašo na predvečer praznika Marijinega rojstva v cerkvi blaženega Antona Martina Slomška v Košakih spomnili dogodka izpred 30 let, ko je takratni mariborski škof Franc Kramberger izdal dekret o ustanovitvi »Kolpingove zveze škofije Maribor«. Mašo v Košakih je daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Kolpingova organizacija izvaja različne oblike usposabljanja za življenje, poklic, delo, zakon in družino ter za aktivno delovanje v Cerkvi in družbi, v obliki tečajev, seminarjev, simpozijev, posvetovanj, izobraževalnih dnevov, mladinskih učnih klubov in drugih izobraževalnih oblik doma in v tujini z domačimi in tujimi izvajalci.

Kdo je bil Adolf Kolping?

Pobudnik za ustanovitev Kolpingove ustanove v Nemčiji je bil blaženi Adolf Kolping (1813 – 1865), ki ga je 27. oktobra 1991 za blaženega razglasil sveti papež Janez Pavel II. »S svojim čutom in ljubeznijo do bližnjega se je kmalu potem, ko je postal duhovnik, usmeril v pomoč revnim, izkoriščanim in samemu sebi prepuščenim delavcem in rokodelskim pomočnikom,« je pojasnil predsednik Kolpingovega združenja Slovenije Avgust Heričko.

Predsednik Kolpingovega združenja Slovenije Avgust Heričko. FOTO: FB Kolpingovo združenje Slovenije

V več kot 60 državah

Kolping je zanje ustanavljal društva, ki danes delujejo že v več kot 60 deželah sveta in združujejo več kot 400.000 članov. 6. maja 1849 je v Kölnu ustanovil prvo društvo – »Katoliško društvo obrtniških pomočnikov«, je ob tej priložnost spomnil predsednik slovenskega združenja: »Društvo se je naglo širilo in kmalu sta bili odprti podružnici v Vestfaliji in Porenju. Leta 1853 je v Kölnu odprl prvi pomočniški dom, temu so sledili še številni drugi. Ob njegovi smrti je Kolpingova ustanova štela že čez 200 krajevnih društev s prek 25.000 člani.«

FOTO: FB Kolpingovo združenje Slovenije

Po župnijah deluje 15 Kolpingovih družin

Od leta 1993 do danes so Kolpingovo združenje Slovenije vodili predsedniki Franjo Šauperl (1993–2012), Ivan Gačnik (2012–2016) in Avgust Heričko (2016-), medtem ko so kot duhovni vodje delovali msgr. Jože Goličnik, Marjan Plohl, Jože Povh, od 1. avgusta letos pa dekan Igor Ignacij Novak. Trenutno aktivno deluje 15 Kolpingovih družin po raznih župnijah, ki bolj ali manj uspešno izvajajo raznotere aktivnosti, je povedal Heričko.

Izšla je tudi priložnostna znamka. VIR: Kolpingovo združenje Slovenije

Pred 30 leti spet oživljen Kolpingov duh v Sloveniji

Kolpingovo geslo je bilo: Vera in čednost, delavnost in pridnost, sloga in ljubezen ter veselje in šala! Ob tem je učil živeti in spoštovati štiri načela, kot se je izrazil Heričko: »Bodi prepričan kristjan, spoštuj družino, bodi prizadeven na delovnem mestu in bodi aktiven državljan.« Ob tem je spomnil, da je Adolf Kolping obiskal tudi Ljubljano, Maribor in Trst. »Že leta 1855 je bilo po njegovem zgledu ustanovljeno prvo društvo – Katoliško društvo rokodelskih pomočnikov. Sledila so mu še druga, vsa so delovala do konca prve svetovne vojne oziroma do razpada Habsburške monarhije. V manjšem obsegu so potem delovala do konca druge vojne, po kateri pa je tedanja oblast društva preprosto ukinila in domove podržavila.«

A kot zaključuje Heričko, je bil »Kolpingov duh v Sloveniji ponovno oživljen z škofovim dekretom 8. septembra 1993«.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh