Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred letom dni podpisan Dokument o človeškem bratstvu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 02. 2020 / 08:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2020 / 11:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred letom dni podpisan Dokument o človeškem bratstvu

Pred letom dni podpisan Dokument o človeškem bratstvu

Člani Visokega medverskega odbora so se ob prvi obletnici zbrali v Abu Dabiju.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek in veliki imam kairske univerze Al Azhar, Ahmed Al Tayeb, sta 4. februarja 2019 podpisala Dokument o človeškem bratstvu za svetovni mir in skupno sobivanje ter pozvala k skupnemu pospeševanju pravičnosti in miru, zaščiti pravic in zagotavljanju verske svobode. Dokument v ospredje postavlja kulturo dialoga, medsebojno sodelovanje in poznavanje ter je obenem poziv k miru. Ostro obsoja terorizem in nasilje, predvsem versko pogojena. Vera namreč vernika vodi, da v drugem vidi brata, ki ga je treba podpirati in ljubiti.

Kot poroča spletni portal Vatican News, so se ob prvi obletnici podpisa zgodovinskega dokumenta v Abu Dabiju zbrali člani Visokega medverskega odbora za njegovo izvajanje in širjenje.

Papež Frančišek vodi z zgledom

Na včerajšnji tiskovni konferenci je prvi spregovoril sodnik Mohamed Abdel Salam, nekdanji svetovalec velikega imama univerze Al-Azhar in tajnik visokega medverskega odbora. Poudaril je, da je omenjeni dokument »vir navdiha za človeštvo po vsem svetu«. Visoki medverski odbor je v svojem bistvu neodvisen, čeprav so njegovo ustanovitev podprli papež Frančišek, veliki imam Al-Tayeb in šejk iz Abu Dabija, Mohamed Bin Zayed. Dosežek človeškega bratstva potrebuje podporo vseh, ki sprejemajo ključne odločitve, verskih voditeljev in tudi medijev, je pojasnil Salam. Omenil je nedavni dogodek, pri katerem je sodeloval tudi papež Frančišek s konkretnim zgledom, kako naj bi dokument udejanjali: ko je sveti oče izrazil željo, da bi v Rimu sprejeli nekaj begunskih družin, jih ni razločeval na podlagi njihovega verskega prepričanja.

Človeško bratstvo je Božja volja

Msgr. Yoannis Gaid je povedal, da mladi igrajo pomembno vlogo pri udejanju dokumenta o človeškem bratstvu. Dodal je, da je sam dokument ukoreninjen v Božji volji, saj vsi verniki izhajajo iz Boga. Bog je tisti, ki je vse človeštvo povezal v eno družino, zato so pripadniki vseh veroizpovedi bratje in sestre. Posebej mladi si lahko v polnosti prizadevajo za otipljivo udejanjanje idealov, ki so navedeni v dokumentu.

Svet je majhna vas

Prof. Mohamed Hussein El-Mahrassawy, predsednik univerze Al-Azhar, je spomnil, da podpisnika dokumenta prihajata iz Evrope in Afrike, dokument pa je bil podpisan v Aziji. »Svet je danes majhna vas,« je dejal El-Mahrassawy. Dokument o človeškem bratstvu je prišel ob pravem času, saj nudi sintezo predlogov, kako naj svet sobiva v mirnem sožitju. Na univerzi Al-Azhar so študentom že začeli predavati o dokumentu, izpeljali pa bodo tudi druge pobude, s katerimi želijo spodbujati vrednote, ki jih dokument vsebuje in izpostavlja.

Temeljni etični dokument

Irina Bokova, nekdanja glavna direktorica Unesca in zadnja pridružena članica visokega medverskega odbora, je bila navzoča pri podpisu dokumenta pred letom dni. Kot je dejala, je »pomembno, da dokument obravnavamo kot temeljni etični dokument našega časa«. Mladi lahko v tem besedilu najdejo odgovore, je nadaljevala, kar je v skladu s četrto točko trajnostnih razvojnih ciljev Združenih narodov na področju izobraževanja.

Premik od »jaz« do »mi«

Zadnji je spregovoril rabin Bruce Lustig, višji rabin Židovske kongregacije v Washingtonu, ki je dejal, da dokument vsebuje najtežje stvari, ki jih svet potrebuje. Ta dokument, je poudaril Lustig, je v skladu z vsemi svetovnimi verstvi. »Vsi smo ena družina, ki živimo v enem domu,« je pojasnil. Zato je vsak posameznik dolžan drugega spoštovati, mu zagotoviti dostojanstvo in biti zanj odgovoren. To je klic vsakemu izmed nas, da se od »jaz« premaknemo k »mi«. S 70 milijoni beguncev na svetu ne smemo pozabiti, da smo »neločljivo povezani med seboj«. Dokument od nas pričakuje, da se bomo soočili s stvarnostjo migracij, tako v smislu drugačnega razumevanja državljanstva, kot v smislu, da bomo poskrbeli za izobrazbo razseljenih oseb.

Obisk pri kronskem princu Abu Dabija

Člani visokega medverskega odbora so včeraj obiskali tudi Njegovo visočanstvo šejka Mohameda bin Zayeda Al Nahyana in ga seznanili s pobudami, ki jih bodo začeli udejanjati. Šejk je visokemu medverskemu odboru izrekel nekaj spodbudnih besed in članom zagovotil svojo podporo v prizadevanjih, da bi dokument nekoč postal konkretna stvarnost. Dejal je, da člani odbora delajo nepredstavljivo pomembne stvari za prihodnje rodove.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh