Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred srečanjem otrok s papežem vrstniki iz Svete dežele prosijo za molitev

Za vas piše:
P. G.
Objava: 05. 11. 2023 / 19:15
Oznake: Molitev, Nemiri, Vojna
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2023 / 19:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred srečanjem otrok s papežem vrstniki iz Svete dežele prosijo za molitev
Spodbude mladih k molitvi za mir. FOTO: Vatican News

Pred srečanjem otrok s papežem vrstniki iz Svete dežele prosijo za molitev

Medtem ko se 7000 otrok s petih celin pripravlja na ponedeljkovo srečanje s papežem Frančiškom na dogodku »Učenje od otrok«, jih njihovi vrstniki iz katoliške župnije Svete družine v oblegani Gazi prosijo, naj molijo za mir.

Jutri naj bi se v Rimu zbralo približno 7000 otrok iz 84 držav, ki se bodo v dvorani Pavla VI. v Vatikanu srečali s papežem Frančiškom, poroča portal Vatican News. Romanje je del dogodka z naslovom »Učenje od otrok«, ki ga organizira vatikanski dikasterij za kulturo in izobraževanje. Namen dogodka je ponovno odkriti čistost, upanje in sanje, ki jih otroci prinašajo v svet, zaznamovan z delitvami, nesoglasji in konflikti. Mladi romarji, stari od 7 do 12 let, bodo s papežem delili svoja upanja in skrbi za prihodnost.

Otroci v Gazi molijo za mir

Duhovno se jim bodo pridružili njihovi vrstniki iz katoliške župnije Svete družine v oblegani Gazi, ki bodo molili za mir, je sporočila mati María del Pilar Llerena Vargas, perujska misijonarka, ki v tej župniji služi skupaj s še eno sestro.

Mati María del Pilar Llerena Vargas. FOTO: Vatican News

V posnetku, ki ga je pred dogodkom posnela v cerkvi Svete družine, se krščanski otroci iz Gaze papežu Frančišku zahvaljujejo za nenehne molitve in prosijo otroke, ki se bodo zbrali v Rimu, naj molijo za mir in za otroke, ki živijo pod udarom konflikta v Sveti deželi.

Molitev tudi v jeruzalemski katoliški šoli

Na srednji šoli Terra Sancta je bila v soboto organizirana posebna molitev za mir, ki so jo pripravili jeruzalemski otroci in mladi. »Za mir je potreben pogum, veliko večji kot za vojno,« je odločno dejala tamkajšnja dijakinja Lara.

Približno 400 otrok in mladih, od predšolskih otrok do maturantov, se je v soboto zjutraj zbralo na dvorišču srednje šole Terra Sancta v Jeruzalemu, da bi molili za mir in varnost svojih vrstnikov. Otroci so molili, peli in recitirali pesmi, kar je ganilo vse prisotne.

»Za mir je potreben pogum, veliko večji kot za vojno.« FOTO: Vatican News

»Danes zjutraj so naši učenci molili za vse otroke, ne le za tiste v Gazi, temveč tudi za tiste v Jeninu in Tel Avivu. Kajti zdaj trpijo vsi otroci Svete dežele, tako palestinski kot izraelski,« je dejal p. Ibrahim Faltas, ravnatelj 19 katoliških šol, ki jih upravlja Kustodija Svete dežele.

p. Ibrahim Faltas, ravnatelj več katoliških šol v Sveti deželi. FOTO: Vatican News

Učenje življenja v miru

»Ti otroci in mladi živijo v vzhodnem Jeruzalemu,« je dejal kustos Svete dežele p. Francesco Patton, »vendar čutijo pravi občutek bratstva z vrstniki, ki so bližje vojnim prizoriščem. Mnogi med njimi so muslimani, vendar so danes zjutraj z veseljem recitirali besede miru sv. Frančiška.«

Mnogi med njimi so muslimani, vendar so z veseljem recitirali besede miru sv. Frančiška.

Dodal je, da je molitev za mir del prizadevanj šole Terra Sancta, da bi otroke naučila živeti skupaj v miru in ceniti vrednote papeževe enciklike Fratelli tutti (Vsi bratje). »Vsi smo bratje in sestre,« je podčrtal.

Vzgoja za vrednote bratstva

»Menim, da je to zelo pomemben del vzgoje otrok, saj je v zapleteni družbi in družbi konfliktov nujno vzgajati k vrednotam miru in bratstva,« razmišlja kustos Svete dežele. Okoli 60.000 otrok obiskuje katoliške šole, ki jih vodijo manjši bratje in jeruzalemski latinski patriarhat. Po njegovih besedah so to »šole miru« in »edino pravo upanje, da bo ta dežela nekoč poznala prihodnost miru«.

Nalaganje
Nazaj na vrh