Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predavanje o Trstu pred 100 leti

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 23. 06. 2020 / 11:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2020 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predavanje o Trstu pred 100 leti

Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino je pripravilo predavanje ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu.

Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino je v torek, 23. junija, v Muzeju VSO v Ljubljani pripravilo predavanje ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu.



Letos se spominjamo stote obletnice požiga Narodnega doma v Trstu, osrednjega sedeža in simbola vzpona Slovencev v Trstu pred usodno zarezo prve svetovne vojne ter vključitve v italijansko državo. Rojaki v Italiji in v matični Sloveniji napeto pričakujejo, da se bo 13. julija izpolnila obljuba, da italijanska država vrne stavbo slovenski narodni skupnosti.

Sto let italijančevanja v slovenskem Narodnem domu v Trstu

Najprej je zgodovinar in strokovnjak za stare razglednice Milan Škrabec s pomočjo slednjih predstavil Trst in narodne domove v Trstu in Gorici.

Sledilo je izčrpno predavanje časnikarja in publicista iz Trsta Iva Jevnikarja, ki ga je dopolnil še šolnik in zgodovinar Tomaž Simčič. Oba sta velika poznavalca zgodovine Trsta in Tržaške.



Jevnikar je podrobno predstavil okoliščine, v katerih je bil leta 1904 pozidan slovenski Narodni dom v Trstu in kakšne vse dejavnosti so bile v njem.

Natančno je opisal divjanje italijanskih nacionalistov, predhodnikov fašistov, ki so takoj po prvi svetovni vojni, ko je Italija zasedla Tržaško in Goriško, začeli z napadi na Slovence in z uničevanjem slovenskih narodnih ustanov, od stavb, društev do napadov ter uničevanja identitete Slovencev (poitalijančevanje).

Vrnitev Narodnega doma po sto letih

Ivo Jevnikar je prav tako prikazal »življenje« stavbe Narodnega doma po obnovi in vse do danes ter problematiko vračanja in vrnitve. Omenil je, da v zadnjih desetletjih Slovenci niso pričakovali, da jim bodo Italijani Narodni dom kdaj sploh vrnili. Potem pa je pred nekaj leti prišlo do presenetljivega obrata z obljubo po vrnitvi ob stoti obletnici požiga.


Predavatelja Tomaž Simčič in Ivo Jevnikar

To se bo zgodilo 13. julija letos, vendar bodo dom Slovenci dobili le v posest, ne pa še tudi v uporabo, saj se mora prej iz njega izseliti prevajalski oddelek tržaške univerze, kar bo trajalo še precej časa.

Srečanje z odličnima poznavalcema tržaške preteklosti

Srečanje z odličnima poznavalcema tržaške preteklosti je bila priložnost za razgovor o Narodnem domu in njegovem uničenju, a tudi o stanju duha med tržaškimi Slovenci v zadnjem avstrijskem obdobju, o značilnostih in pomenu politike Edinosti ter razlogih, da se drugje na Slovenskem močno krščanskosocialno gibanje na Tržaškem kljub naporom osebnosti, kot je bil dr. Jakob Ukmar, ni zasidralo (o tem slednjem je govoril Simčič).

Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh