Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predavanje uglednega profesorja Jeana Greischa na Teološki fakulteti

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 23. 11. 2023 / 07:00
Oznake: Cerkev, Dogodek, Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2023 / 13:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predavanje uglednega profesorja Jeana Greischa na Teološki fakulteti
Teološka fakulteta v Ljubljani. FOTO: Tatjana Splichal

Predavanje uglednega profesorja Jeana Greischa na Teološki fakulteti

Upokojeni profesor s Katoliškega inštituta v Parizu dr. Jean Greisch, ki velja za enega osrednjih predstavnikov hermenevtične filozofije, bo imel v ponedeljek, 27. novembra, v veliki dvorani Teološke fakultete Univerze v Ljubljani predavanje z naslovom »Evangelij odrešenja in trepet vere«.

V današnjem času je odmevna njegova oznaka, da živimo v »hermenevtični dobi razuma«. Za nesporno avtoriteto pa velja tudi na področju filozofije religije. 81-letni luksemburški profesor Jean Greisch, letošnji prejemnik naziva »častni doktor Univerze v Ljubljani«, je najprej študiral teologijo in filozofijo v Luksemburgu in v Innsbrucku, kjer se je srečal s Karlom Rahnerjem in njegovo transcendentalno teologijo.

Profesor dr. Jean Greisch. FOTO: Arhiv Teološka fakulteta UL

Duhovnik, raziskovalec, učitelj

Po duhovniškem posvečenju (1969) je študij nadaljeval na Katoliškem inštitutu v Parizu, kjer je leta 1985 doktoriral s tezo o Martinu Heideggerju in od leta 1973 do upokojitve predaval metafiziko in ontologijo. Tu je bil na Filozofski fakulteti v letih 1986–1994 dekan in vodja doktorske šole. Kot raziskovalec in učitelj je deloval na Centre National de la Recherche Scientifique, in sicer v skupinah za fenomenologijo in hermenevtiko, ki so ju vodili Paul Ricœur, André Robinet in Jean-François Courtine.

Predavatelj na tujih univerzah

V letih 2009–2012 je predaval na Katedri Romana Guardinija za filozofijo religije in katoliški svetovni nazor na Humboldtovi univerzi v Berlinu. Bil je tudi predavatelj na katedrah Hans-Georg Gadamer na Boston Collegeu, Cardinal Mercier na Katoliški univerzi v Louvainu, na katedri za krščansko filozofijo Univerze v Villanovi ter na katedri Etienne Gilson na Katoliškem inštitutu v Parizu.

Avtor številnih knjig in razprav ter prejemnik mnogih priznanj 

Njegov filozofski opus obsega 22 znanstvenih knjig, ki so prevedene v osem jezikov, in več kot štiristo znanstvenih razprav. S filozofskimi basnimi, ki se jim posveča zadnje desetletje, želi doseči odraščajoče in v njih prebuditi željo po razumevanju življenjske polifonije.

Greisch je prejemnik številnih priznanj za svoje znanstveno, prevajalsko in učiteljsko delo: dveh častnih doktoratov ter nagrad Francoske akademije in Francoske katoliške akademije.

»Njegovo delo še ni končano«

Francoski katoliški filozof Jean-Louis Vieillard-Baron je o luksemburškem gostu zapisal: »Jean Greisch je ustvaril neizmerno in izjemno delo. Njegovo delo pa še ni končano. Po eni strani je semena posejal pri mnogih študentih in raziskovalcih; po drugi strani je odprl mnoge poti, potrebne raziskave; odprl je delovišča, ki niso zaprta. Kakorkoli že, vsakdo, ki se bo želel ukvarjati s filozofijo religije in priti do rezultatov, bo moral prek Jeana Greischa in branja njegovih del. Ko smo pred vélikim duhom, se hipoma vse poenostavi.«

Kupi v trgovini

Uvod v krščansko filozofijo
Filozofija in esejistika
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh