Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Monaldovi dnevi v Kopru [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 10. 11. 2023 / 11:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2023 / 14:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Monaldovi dnevi v Kopru [FOTO]
Mag. br. Jan Dominik Bogataj je bil glavni promotor tokratnega raziskovalnega simpozija. FOTO: Jože Potrpin

Monaldovi dnevi v Kopru [FOTO]

Frančiškanski samostan Koper, Klub krščanskih izobražencev Koper in Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani so ob praznovanje godu bl. Monalda Koprskega (1210–1285) v četrtek, 9. novembra, v galeriji frančiškanskega samostana sv. Ane v Kopru pripravili tradicionalne Monaldove dneve (potekajo že od leta 2010) v spomin na tega izjemnega Frančiškovega manjšega brata, teologa in cerkvenega pravnika svetovnega pomena.

Monald Koprski presega svoj čas, je človek za vse čase. FOTO: Jože Potrpin

Letos na temo Monaldovega velikega dela, ki je ostal spomenik časa, »Summa Monaldina« ali Monaldova Summa. S teoretičnega, raziskovalnega vidika, za prihodnje leto pa si želijo, da bi študijsko srečanje dobilo aplikativno, uporabno, širšo in sodobno vrednost. Želijo pokazati, da Monald Koprski presega svoj čas, je človek za vse čase. Predstavlja enega najpomembnejših likov, srednjeveških avtorjev tega mesta in širšega slovenskega prostora.

Udeleženci raziskovalnega simpozija. FOTO: Jože Potrpin

Mag. br. Jan Dominik Bogataj, ki je bil tudi glavni promotor tokratnega raziskovalnega simpozija, je svoje predavanje naslovil: Raziskovanje Monalda in njegove Summe: status questionis in načrti za prihodnost.

Matic Kristan na ljubljanski univerzi končuje magisterij iz Monalda Koprskega. FOTO: Jože Potrpin

Na kratko je orisal Monaldovo življenje, zatem je opozoril na pomembnost njegove Summe. Ta pomeni zbor, zbirko, sintezo najširšega znanja in nastane pred drugim lyonskim koncilom. Obravnava različna pravna vprašanja, pojme, temelje in še veliko širše, termine tudi v smislu fundamentalne, moralne teologije. Monaldova genialnost pa je bila v tem, da je vsebino, različna gesla prvič razporedil po abecedi, in sicer v želji po pastoralni bližini, da bi dal predvsem spovednikom globlji in bolj enostaven pripomoček za presojanje. Zaradi te uporabne vrednosti je Summa doživela hiter in velik razmah. Danes najdemo v evropskih knjižnicah kar 86 rokopisov tega istega besedila. Najstarejši rokopis pa hranijo v Padovi in je datiran z letom 1293. In več kot petina Monaldovega dela se ukvarja tudi z ekonomskimi vidiki, odnosi, poveže kanonsko pravo z družbenim tkivom.

Mag. Vid Žepič je spregovoril o Monaldovi obravnavi zastave v delu Summa ede iure canonico. FOTO: Jože Potrpin

Prav družbenemu področju oz. vidiku je bilo posvečeno tudi predavanje Matica Kristana – na ljubljanski univerzi končuje magisterij iz Monalda Koprskega in je v tem času na študijski izmenjavi na dunajski univerzi – z naslovom: Monaldova Summa in prvi ekdotični poskusi – Gesla o ekonomiji in trgovanju. In predavanje mag. Vida Žepiča, ki je spregovoril o Monaldovi obravnavi zastave v delu Summa ede iure canonico.

Simpozij je uvedel predstojnik koprskega frančiškanskega samostana p. Bogdan Rus. FOTO: Jože Potrpin

Simpozij sta uvedla predstojnik koprskega frančiškanskega samostana p. Bogdan Rus, ki ga je tudi povezoval, in provincialni minister slovenskih frančiškanov p. Marjan Čuden. V cerkvi sv. Frančiška Asiškega je nato bila maša, ki jo je ob somaševanju daroval stolni župnik Primož Krečič. Ob spominjanju in raziskovanju čudovitega časa in velike karizme sv. Frančiška Asiškega, teologije in morale bl. Monalda Koprskega je vse hkrati spomnil tudi na Frančiškovo odprtost Svetemu Duhu, povabil, da bi dali »novo vino v nove mehove«, s papežem Frančiškom se ne bali novosti, ki jih v nas dela Duh, mladosti, v osebni pristnosti prenove cerkvenih struktur, prenove družbe.

V cerkvi sv. Frančiška Asiškega je bila maša, ki jo je ob somaševanju daroval stolni župnik Primož Krečič. FOTO: Jože Potrpin

Več fotografij Jožeta Potrpina najdete v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo za povečavo in nato drsenje s puščico v levo ali desno).

Kupi v trgovini

Iz primorske epopeje
Zgodovina
21,28€
Nalaganje
Nazaj na vrh