Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Biseri Monaldove knjižnice

Za vas piše:
K. H.
Objava: 12. 11. 2017 / 10:01
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Biseri Monaldove knjižnice

Biseri Monaldove knjižnice

Na Monaldovih dnevih v Kopru znanstveni posvet, razstava kodeksov in inkunabul ter češčenje relikvij.

Od četrtka do nedelje, 9. do 12. novembra, so v Kopru že sedmič zapovrstjo Monaldovi dnevi. Na letošnjih odstirajo zaklade samostanskih knjižnic, nekaj dragocenih, redko videnih, so tudi razstavili v frančiškanskem samostanu ob cerkvi sv. Ane.Osrednji del Monaldovih dni je bil v petek, ko je na znanstvenem simpoziju v Pretorski palači o knjižnih biserih samostanskih knjižnic manjših bratov v Kopru. Dolga stoletja so bile v Kopru kar štiri samostanske knjižnice: dominikanska knjižnica sv. Dominika, minoritska knjižnica sv. Frančiška, kapucinska knjižnica sv. Marte in frančiškanska sv. Ane. Prvi dve sta bili odneseni v Trst pod Francozi, drugi dve sta ostali v Kopru: kapucinska knjižnica je delovala do leta 1948; ko pa je oblast izgnala patre iz samostana, so knjižnico razpršili na tri lokacije, še vedno je delujoča le še knjižnica sv. Ane v frančiškanskem samostanu – včasih imenovana tudi Monaldova knjižnica.

Na znanstvenem simpoziju je imelo pozdravne nagovore šest udeležencev, med njimi tudi koprski škof Jurij Bizjak, ki se je posebej zahvalil bratom frančiškanom, ki že skoraj 800 let »vztrajno gradijo nebeško kraljestvo v mestu in na širšem območju«. Izpostavil je bl. Monalda Koprskega - živel je v 13. st., rojen naj bi bil okoli leta 1210 v Kopru ali Piranu, v duhu svetosti kot frater sanctus je umrl okoli leta 1280 v Kopru, bil je »manjši brat«, teolog in cerkveni pravnik – in njegovo znamenito delo Summa Monaldina.

V zborniku, ki je izšel ob simpoziju, je provincial minoritov p. Milan Kos zapisal, da z odkrivanjem knjižnega bogastva tudi »začutimo, kakšne teme so bile aktualne v tistem času in kakšne potrebe na področju izobraževanja so imeli Frančiškovi bratje«, provincial frančiškanov p. Marjan Čuden pa je izrazil upanje, da se bodo pod okrilje Monaldove knjižnice »vrnile knjige, ki so trenutno na drugih lokacijah«. To si želi, kot je zapisal, »predvsem iz spoštovanja do vseh, ki so skozi stoletja koprsko samostansko knjižnico oskrbovali s knjigami, ji knjige podarjali in se v njej napajali z duhovnostjo, kulturo in znanjem.«

Več o vsebini simpozija in sporočilu petih osrednjih predavateljev pa v tiskani številki Družine.


Knjižne bisere, ki so jih razstavili v "frančiškanskem koru" cerkve sv. Ane je predstavil teolog in bibliotekar mag. Peter Štoka

V Monaldovi knjižnici, ki je del frančiškanskega samostana sv. Ane, hranijo dragocene knjige srednjega vekaFrančiškan p. Boris Markež je v cerkvi sv. Ane predstavil blaženega Monalda in "pot "njegovih relikvij skozi zgodovino. V nedeljo bodo relikvije prenešene in izpostavljene v cerkvi sv. Frančiška v Piranu (ob 7.30 dopoldne), ob 10. uri pa jih bodo prenesli v cerkev v Dekane, kjer bodo izpostavljene do 18. ure.

več o bl. Monaldu Koprskem na spletni strani http://katoliska-cerkev.si/monaldovi-dnevi-2017

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh